Peste 75% dintre români şi-ar dori să călătorească în alt stat membru al Uniunii Europene pentru tratament medical, dacă ei sau un membru al familiei ar avea o problemă serioasă de sănătate, deși 43% declară că nu şi-ar putea permite această soluție. Așa sună una dintre concluziile studiului sociologic prezentat de Fundația Stânga Democratică, Fundaţia Europeană de Studii Progresiste şi Fundația Friedrich Ebert Romania, în cadrul conferinței „Un pas înainte pentru generaţia mileniului. Provocări viitoare pentru serviciile de sănătate – O abordare naţională şi europeană“, organizate recent la Palatul Parlamentului. „Sănătatea este principala prioritate pentru români și în mod special pentru tinerii din România. Această preocupare a generat acest interes al celor trei fundații să lucreze împreună pentru a realiza acest studiu aprofundat menit să ilustreze încă o dată nevoia ca decidenții să adoptate un acord național pentru sprijinirea sectorului medical. Faptul că actori importanți din Guvernul României și numeroși reprezentanți ai societății civile participă la conferință demonstrează interesul tuturor pentru a lucra împreună la cele mai bune soluții. Iar așa cum arată rezultatele studiului, acestea pot să vină dintr-o mai bună folosire a fondurilor europene dar și printr-o bună colaborare cu Uniunea Europeană în elaborarea celor mai bune politici publice”, a explicat europarlamentarul Victor Negrescu demersul celor trei fundații europene.

Tot în cadrul studiului se arată că circa jumătate dintre români cred că Uniunea Europeană ar trebui să aibă competenţe mai mari în domeniul politicile de sănătate. Conform datelor din cercetarea calitativă, la baza opţiunilor pentru creşterea competenţelor europene în domeniul sănătăţii se află aşteptarea că România ar primi mai multe fonduri pentru sănătate, domeniu care este perceput drept subfinanţat. Din rezultatele studiului mai reiese că 44% dintre cei intervievaţi cred că ar fi cel mai bine ca sistemul de sănătate din România să rămână dominat de regimul public dar cu elemente de regim privat, 34% consideră drept cea mai bună opţiune un sistem în întregime de stat, iar pentru 15% dintre cei intervievaţi, cea mai bună formă de organizare a sistemului de sănătate ar fi să fie preponderent privat, cu elemente secundare publice. Mai puţin de 8% dintre participanţii la studiu cred că un sistem integral privat ar fi cel mai bun pentru România. De asemenea, 90% dintre respondenți ar fi dispuși să plătească taxe mai mari pentru servicii medicale de o mai mare calitate.

Studiul a avut la bază un sondaj de opinie la nivel naţional şi o cercetare calitativă. Sondajul de opinie fost realizat în perioada 22 decembrie 2016 – 6 ianuarie 2017, pe un eşantion reprezentativ pentru populaţia adultă a României de 1.100 subiecţi, prin interviuri telefonice asistate de calculator (CATI). Tipul de eşantion: probabilist, multi-stadial, stratificat pe baza rezultatelor finale ale Recensământului Populaţiei şi al Locuinţelor din 2011. La un grad de încredere de 95%, marja de eroare este de +/- 2,95% la nivelul întregului eşantion. Cercetarea calitativă a fost realizată în perioada 3-4 februarie 2017 şi a cuprins un număr de patru discuţii de grup (focus grupuri), trei la Bucureşti şi unul la Piteşti. Subiecţii cercetării calitative au fost medici, asistente medicale şi potenţiali pacienţi (studii medii, 50-64 ani; studii superioare, 22-34 ani).

81 Vizualizări

1 COMENTARIU

  1. In Romania a spera ca sistemul de sanatate de stat va deveni vreodata performant este o proba de naivitate patologica . Daca se impune ceva cu prioritate ar fi ca asigurarea de sanatate pentru sistemul de stat sa devina optionala iar doritorii sa-si poata vira banii si spre sisteme de sanatate private . Asa cum este organizat acuma sistemul de sanatate de stat este o rusine . Oamenii , cit timp sunt sanatosi cotizeaza ani la rind cu bani pentru sistem , si cind au si ei o nevoie sau o urgenta li se spune ca s-au terminat banii pe luna aceea dar se pot programa voios peste 3 luni . Este o rusine !

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

1 + 2 =