Caută
Close this search box.

Ambasadorul Rusiei la București, deranjat de proteste, care “nu oferă un teren favorabil pentru un dialog româno-rus”

 

Ambasadorul Rusiei la București, Valery Kuzmin, a declarat, vineri, că evenimentele recente din România nu oferă un teren favorabil pentru stabilirea unui dialog între cele două state, dar și-a exprimat speranța că Guvernul României, deși „e angajat într-o agendă diferită”, va găsi loc și pentru dialogul româno-rus.

„Din păcate pentru relațiile noastre, evenimentele recente nu oferă un teren favorabil pentru stabilirea unui dialog. Pentru că în prima jumătate a anului trecut toată lumea se pregătea pentru alegeri, Guvernul avea un mandat foarte scurt. Așteptam să vină un nou guvern cu un alt mandat pentru a începe un dialog plin de substanță. Acum, din nou, Guvernul dumneavoastră e angajat într-o agendă diferită. Sperăm că vom găsi loc în această agendă, dar, evident, instabilitatea politică nu este încurajatoare”, a afirmat Kuzmin.

Pe de altă parte, referindu-se la fondul problemei, diplomatul rus a afirmat că subiectul ține de „suveranitatea necondiționată a națiunii române” și nu este o temă la care să răspundă Rusia.

„Nu ne revendicăm rolul de mentori, este treaba voastră. (…) Credem că avem nevoie de o vecinătate stabilă, prosperă și prietenoasă în jurul granițelor noastre și sperăm că România (…) va fi gata (…) pentru un dialog multidimensional între țările noastre”, a adăugat Valery Kuzmin.

El a mai spus că recentele declarații ale Ministerului rus de Externe nu aduc elemente noi în descrierea situației în care se află relațiile româno-ruse.

„Nu spune acolo că România reprezintă o amenințare pentru Rusia, ci că acțiunile politicile ale liderilor români care fac din România un avanpost, (…) în particular al elementelor sistemului global al apărării anti-rachetă americane, acestea reprezintă o amenințare pentru Rusia”, a susținut Kuzmin.

Ambasadorul a precizat că de la venirea sa în România a auzit „multe retorici nu foarte prietenoase” la adresa Rusiei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri