Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a sancţionat, joi, posturile de televiziune Antena 3 şi România TV cu amenzi de câte 50.000 de lei, şi televiziunile Realitatea TV şi B1 TV cu somaţii publice, pentru nereguli în emisiuni care au reflectat protestele din 22 ianuarie faţă de ordonanţele de urgenţă privind graţierea şi modificarea Codului Penal. Forul a primit aproximativ 690 de reclamaţii pe această temă.

Amenzile de 50.000 de lei pentru posturile de televiziune Antena 3 şi România TV au fost propuse de Dorina Rusu şi au fost votate de şase dintre cei nouă membri CNA prezenţi la şedinţă – Dorina Rusu, Florin Gabrea, Valentin Jucan, Orsolya Eva Borsos, Gabriel Tufeanu şi Radu Herjeu. Răsvan Popescu, Monica Gubernat şi Laura Georgescu au fost împotrivă.

Referitor la Antena 3, Dorina Rusu a spus că telespectatorii au avut ”pe bună dreptate” sentimentul că televiziunea ”şi-a bătut joc de ei”.

”Mai ales în atmosfera de atunci şi mai ales în condiţiile în care oamenii ieşiseră în stradă pentru că aveau o nemulţumire faţă de ceea ce ei au considerat un abuz al guvernului era normal din punctul meu de vedere să provoace acest număr foarte mare de reclamaţii. Oamenii au avut pe bună dreptate sentimentul că şi-au bătut joc de ei cei de la Antena 3, că s-au spus minciuni în legătură cu scopul protestelor lor şi felul în care au ajuns în stradă. Cine a venit să îi aducă pe acei oameni de acasă, SRI? Ce legătură avea Colectiv, Bamboo, lovitura de stat? Au creat o întreagă reţea de minciuni”, a spus Dorina Rusu.

Ea a amintit că la postul de televiziune Antena 3 s-au făcut afirmaţii cu privire la incendiul din cluburile Bamboo şi Colectiv şi că protestele ar reprezenta, de fapt, o lovitură de stat, dar şi că manifestanţii ar fi fost trimişi în Piaţa Victoriei de Serviciul Român de Informaţii.

”Mircea Badea a făcut afirmaţia legată de incendiu şi lovitura de stat de mai multe ori, a spus că reţeta este aceeaşi la Colectiv şi la Bamboo, să se ardă un club, «se provoacă un incendiu». «Reţeta nu a reuşit de data asta. Nu a ieşit atât de bine aici, cum a ieşit la Colectiv». După aceea au mai fost afirmaţiile domnului Ciuvică legate de faptul să SRI a scos oamenii în stradă, cu Soros şi SRI. Afirmaţiile legate de Colectiv şi paralela între Colectiv şi Bamboo a mai fost făcută şi de Mihai Gâdea. Domnul Ciuvică iar a spus că în protestul ăsta e vorba doar de SRI 100%. Mircea Badea a spus de mai multe ori că ar trebui oamenii să iasă în stradă, cumva reieşea că Antena 3 voia să scoată în stradă oamenii în Piaţa Victoriei: «Noi suntem mai mulţi. Chiar vrem să se ajungă la asta? Eu zic că noi suntem mai mulţi». A mai fost momentul în care s-a vorbit despre mineriadă. Mircea Badea a făcut de mai multe ori afirmaţii legate de lovitura de stat”, a citit Dorina Rusu din notiţele sale.

În legătură cu felul în care România TV a reflectat protestele, Dorina Rusu a spus că moderatori au făcut afirmaţii legate de plata protestatarilor, ceea ce ”face ca lucrurile să fie şi mai grave”.

”A existat de două ori afirmaţia asta, au fost şi burtiere, dar de două ori a fost făcută afirmaţia de către moderatori, ceea ce face ca lucrurile să fie şi mai grave. Moderatorii au lansat această afirmaţie pe post. Şi aici s-au făcut afirmaţii legate de faptul că ar fi o lovitură de stat”, a spus Dorina Rusu, precizând că s-au mai discutat şi despre incendiile din cluburile Bamboo şi Colectiv, mineriadă, dar şi de SRI, fără să fie aduse dovezi.

Membrul CNA a adăugat că i s-a părut ”interesantă” afirmaţia făcută de Pavel Abraham conform căruia prezenţa preşedintelui Klaus Iohannis la protest a fost un ”act de înaltă trădare”.

”A fost urmat de Victor Ciutacu, care a spus că domnul preşedinte Iohannis este arestabil mâine dimineaţă, ca violatorii. Afirmaţiile care s-au făcut în emisiunile de la România TV ating grotescul de cele mai multe ori, dar noi vorbim despre încălcarea legii”, a mai spus Dorina Rusu.

Valentin Jucan a spus, la rândul lui, că la România TV s-a dorit inducerea în eroare a publicului, în sensul că preşedintele Klaus Iohannis a participat la ”ceva ilegal”.

”În legătură cu România TV putem extrage câteva teme, expresii, burtiere, însă ele au fost răsturnate, comentate, ore şi zile întregi cam de către aceiaşi invitaţi. Se regăsesc în alte formulări, sub alte forme, dar dacă este să ne uităm pe întregul conţinut al acelei zile, temele au fost câteva, exprimate rar cu multă claritate pe burtiere sau spuse. Tema era: este lovitură de stat, este o manifestaţie ilegală. Ceea ce este un nonsens, pentru că un protest în sine nu are cum să fie aprobat, dar se dorea inducerea în eroare a publicului, în sensul că preşedintele participă la ceva ilegal. Mai erau insinuările legate de implicarea diverselor servicii – cei din piaţă ar fi manevraţi de servicii, de acel binom. Mai erau chestiunile care ţin de acea lovitură de stat. Nimeni nu a venit să explice ce înseamnă lovitură de stat”, a spus Valentin Jucan, citat de digi24.ro.

Somaţiile pentru Realitatea TV şi B1 TV au fost propuse de Radu Herjeu şi au fost votate de şapte dintre cei nouă membri CNA prezenţi la şedinţă – Florin Gabrea, Valentin Jucan, Orsolya Eva Borsos, Gabriel Tufeanu, Radu Herjeu, Dorina Rusu şi Răsvan Popescu. Ceilalţi membri ai forului au fost împotrivă.

În legătură cu B1 TV, Radu Herjeu a spus că nu a observat nicio burtieră despre lovitura de stat şi că postul de televiziune i s-a părut ”mai echilibrat” şi s-a referit la limbajul licenţios reclamat la Realitatea TV.

Valentin Jucan a semnalat limbajul injurios folosit la postul Realitatea TV de un invitat şi le-a amintit colegilor că ar fi util să obţină introducerea unui ”delay”, măcar pentru televiziunile de ştiri.

”În legătură cu Realitatea TV – limbajul injurios şi faptul că moderatorul a reacţionat cum a reacţionat. Bine că nu s-a repetat, că acel invitat nu a spus din nou, cum se întâmplă în alte posturi de televiziune. Asta nu scuză comportamentul. Noi am discutat de multe ori cu radiodifuzorii introducerea acelui «delay». Într-un astfel de moment de derapaj dacă ar fi existat acel «delay» cuvântul respectiv putea fi oprit din sunet. Poate măcar pentru televiziunile de ştiri am putea să obţinem aşa ceva”, a afirmat Valentin Jucan.

FOTO: paginademedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here