Caută
Close this search box.

Apele Române: 35% din barajele țării noastre sunt pericol public!

Adminstraţia Apele Române a luat la puricat toate barajele ţării. Asta în condiţiile în care circa 2.000 de baraje la care se adaugă peste 10.000 km de diguri au un rol foarte important în apărarea împotriva inundațiilor a populației. Concluziile: situaţia digurilor este aproape un dezastru.

Analiza activității din anul 2016 a Comisiilor Teritoriale din cadrul Administraţiei Naţinale Apele Române (ANAR) a arătat că în acest moment, în România există circa 2.000 de baraje cu acumulări permanente sau nepermanente, care ar trebui să fie avizate de comisiilor teritoriale ale Administraţiei. Dintre aceste baraje, 35%, adică un număr de 699 de baraje, nu îndeplinesc condițiile pentru a fi autorizate. Adică sunt pericol public, mai precis ar putea omorî oameni.

Unele diguri par a fi căzute din cer

Mai mult, acțiunile de control ale ANAR au identificat un număr de 70 de baraje fără deținători cunoscuți. Adică nu răspunde nimeni pentru ele, respectiv par a fi picate din cer, ceea ce ar putea fi hazliu, dacă nu ar fi foarte grav.

Conform OUG 244/2000 acest lucru este caz penal, iar cei care au ridicat asemenea construcţii riscă  închisoarea de la 6 luni la 3 ani.

La sedințe au participat reprezentanți ai tuturor comisiilor teritoriale de avizare ANAR, specialiști din domeniul siguranței barajelor, din cadrul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, A.N. ”Apele Române”, din mediul universitar, din rândul experților naționali autorizați, precum și reprezentanți ai deținătorilor lucrărilor avizate.

Abia în decembrie 2016 au apărut normele tehnice ale Legii… din 2014

Participanţi la aceste şedinţe au ajuns la concluzia că procesul de avizare privind siguranţa barajelor trebui îmbunătăţit, deoarece în acest moment este vraişte. De asemenea, legislaţia în domeniu trebuie modificată. Totodată, au fost prezentate –  abia acum -, normele tehnice de aplicare a legislaţiei specifice siguranţei digurilor de apărare împotriva indaţiilor. Este vorba despre… Legea nr. 259/2010, modificată şi republicată în anul 2014.

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri