Caută
Close this search box.

Au “apărut” angajaţii cu microcipuri

 

O companie din Belgia a stârnit o adevărată dezbatere în Europa după ce le-a implantat microcipuri unora dintre angajaţii săi. Dispozitivele permit accesul în clădirea de birouri, activarea programului de lucru şi chiar stocarea unor informaţii de mici dimensiuni, precum cărţile de vizită.

Liga Drepturilor Omului din Belgia consideră că nu este decât o metodă mult prea avansată de supraveghere a angajaţilor, informează Digi24.ro.

Dries van Craen, angajat: „Pot să îmi pornesc calculatorul doar scanându-mi implantul. Îmi pot consulta direct întâlnirile programate astăzi şi lista de sarcini.”

Cipul este de mărimea unui bob de orez şi este implantat între degetul mare şi arătător. Conţine numele şi prenumele angajatului, precum şi numărul său de telefon. Dar poate stoca şi alte informaţii care pot fi accesate fie de pe calculator, fie prin intermediul telefonului mobil. Faptul că dispozitivul este permanent activ ridică însă o problemă de etică, spun activiştii belgieni.

Alexis Deswaef, preşedintele Ligii pentru Drepturile Omului din Belgia: „Angajatorul are posibilitatea să monitorizeze sosirea şi plecarea salariaţilor, timpul petrecut în afara biroului. Într-un final, se pot întocmi rapoarte despre randamentul unui anumit angajat.”

Cu alte cuvinte, patronul ştie tot timpul ce face angajatul său şi asta poate duce la derapaje periculoase, spun apărătorii drepturilor omului. Totuşi, implantul electronic nu este o noutate. În Europa este folosit de cel puţin 10 ani în diverse scopuri, iar în Statele Unite există chiar şi un program de microcipare a bolnavilor de Alzheimer.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri