Caută
Close this search box.

Avertisment de la Bruxelles: „Se pune în pericol viaţa de zi cu zi a românilor“

Parlamentul European a dezbătut, în şedinţa plenară de la Strasbourg, situaţia din România, în urma modificării prin Ordonanţă de Urgenţă a Codurilor Penale şi a adoptării proiectului de lege privind amnistia şi graţierea. Pe parcursul a aproximativ 45 de minute, europarlamentari români şi străini, din toate grupurile politice, au prezentat argumentele pro şi contra măsurilor luate de Guvernul României.

Un prim mesaj referitori la situaţia din România a fost exprimat de prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frank Timmermans. „Este îngrijorător ce am văzut în ultimele zile. Ordonanţa de Urgenţă şi proiectul de lege privind lupta împotriva corupţiei nu pot fi interpretate altfel decât un pas în spate de la progresele văzute în ultimele decenii. Cred că, la fel ca orice naţiune europeană, poporul român merită politicieni şi guverne care vor să lupte împotriva corupţiei“, a afirmat Timmermans. Mai mult, acesta a precizat că instituţia pe care o reprezintă va analiza ordonanţa dată de Guvernul României. „Vom analiza proiectul de lege şi aceste chestiuni, dar astăzi, este foarte important să transmit un mesaj politic Guvernului român: nu întoarceţi spatele acestor progrese“, a fost apelul reprezentantului Comisiei Europene. La nivel parlamentar, popularii europeni au cerut respectarea justiţiei, fără a guverna arbitrar. „Trebuie să recunoşti că justiţia trebuie să fie echitabilă şi că cei vinovaţi să fie pedepsiţi. Guvernul are majoritate parlamentara, dar nu înseamnă că poate să facă tot ce vrea, în mod arbitrar. Nu poţi să guvernezi ca şi când ai avea cetăţeni de mâna întâi şi de mâna a doua, unii care respectă legea şi alţii care o eludează“, a spus europarlamentarul spaniol Esteban Gonzales Pons. Pe de altă parte, socialiştii europeni au spus că grupul va trimite o misiune pentru a evalua ce se întâmplă în România. Înainte însă situaţia va fi discutată în cadrul Comisiei pentru Libertăţi Civile, Justiţie şi Afaceri Interne din cadrul Parlamentului European. „Acest Guvern este numit «Guvern de hoţi», «mafia instalată la Guvern», «Guvern de grup de crimă organizată», «Guvern de bandiţi». Sigur, pentru că au acţionat noaptea, pe neaşteptate, fără să anunţe pe nimeni, fără să fie pe ordinea de zi. Şi au modificat Codul Penal şi de Procedură Penală ca să se scape pe ei, ca să scape, în primul rând, preşedintele Partidului Social Democrat din România, domnul Dragnea”, a spus euroaleasa Monica Macovei. Pe de altă parte europarlamentarii ALDE şi PSD spun că protestatarii urmăresc răsturnarea Guvernului Grindeanu. „Asistăm la o încercare de răsturnare a unui guvern legitim. Statul român este hotărât să lupte împotriva corupţiei, dar anticorupţie nu înseamnă o justiţie abuzivă. Inclusiv DNA a fost înfiinţată prin ordonanţă de urgenţă”, a subliniat Norica Nicolai, europarlamentar al Grupului ALDE.

La poziţia social-democraţilor s-a raliat şi Mircea Diaconu, eurodeputat care a fost ales ca independent. „În România, este, într-adevăr o mare problemă, dar nu unde o vedeţi dumneavoastră. Este că în România, votul popular este, de câţiva ani, modificat, furat, aruncat la coş pur si simplu, prin alte metode decât cele democratice“, a spus fostul actor. O intervenţie salutară a avut şi euroalesul Daniel Buda, preşedintele PNL Cluj şi membru al Grupului PPE din Parlamentul European: „Dincolo de orice declaraţii care se fac aici, există o realitate care nu poate fi ignorată. Peste 400.000 de cetăţeni au fost aseară în stradă, în peste 50 de oraşe din ţară. Iar aceşti cetăţeni au nevoie de un răspuns. Iar acest răspuns este unul singur şi anume abrogarea ordonanţei de urgenţă prin care se modifică, la ceas de seară Codul Penal şi de Procedură Penală şi discutarea acestora, dacă se doreşte, în Parlamentul României. În caz contrar, se va pune în pericol tot parcursul european al României şi în mod cert şi viaţa de zi cu zi a românilor, ceea ce, desigur, nu ne dorim. România s-a angajat în mod ferm pentru un parcurs european iar prezenţa masivă în stradă a cetăţenilor demonstrează nevoia de a păstra aceste angajamente, dincolo de alte interese”.

Putem spune că România se află pe ultima sută de metri în cursa de a face progresele ireversibile. În acest context, este îngrijorător ce am văzut în ultimele zile. Ordonanţa de Urgenţă şi proiectul de lege privind lupta împotriva corupţiei nu pot fi interpretate altfel decât un pas în spate de la progresele văzute în ultimele decenii
Frans Timmermans, vicepreşedinte Comisia Europeană

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri