Caută
Close this search box.

Berlinala 2017. Politica lui Donald Trump, punct de interes pentru juriul festivalului

 

Membrii juriului Festivalului Internațional de Film de la Berlin, între care actorul mexican Diego Luna, l-au criticat pe președintele american, Donald Trump, joi, într-o conferință de presă la care politica a devenit subiect de dezbateri aprinse. Ei și-au exprimat disprețul față de politicile noului lider american, Diego Luna spunând, de exemplu, că a venit în capitala germană pentru a afla cum se dărâmă zidurile, relatează DPA.

Un alt membru al juriului, actrița americană Maggie Gyllenhaal, a declarat la conferința de presă că mulți americani se pregăteau să protesteze împotriva noului președinte. „Este un moment uimitor să fii american la un festival internațional”, a spus ea. „Mă simt ca și cum vreau să las lumea să știe că există mulți, mulți oameni în țara mea care sunt gata să reziste”, a spus ea.

Programul din acest an al Berlinalei este plin de filme care explorează teme precum drepturile minorităților, migranții, schimbările climatice și eșecul principalelor mișcări politice din lume. Multe dintre aceste teme coincid cu luările de poziție controversate ale lui Trump în campania electorală, care a cerut interzicerea accesului musulmanilor în Statele Unite, a sugerat că schimbările climatice sunt o farsă și a făcut o serie de afirmații misogine la adresa femeilor, amintește DPA, preluat de Agerpres.

Acest festival de film, unul dintre cele mai politizate din lume, are loc în acest an la 27 de ani de de la căderea Zidului Berlinului urmare a unei rebeliuni populare ce a deschis calea pentru unificarea Germaniei divizate după al Doilea Război Mondial.

Într-o referire voalată la planurile lui Trump de a construi un zid între Statele Unite și Mexic, ca parte a eforturilor sale de a opri imigrația ilegală, Luna a declarat reporterilor: „Sunt aici pentru a investiga modul în care se dărâmă zidurile”. „Aparent, aici există mulți experți și vreau să aduc aceste informații înapoi în Mexic”, a declarat actorul, a cărui țară este în acest an în centrul atenției în cadrul European Film Market, piața europeană de film pentru profesioniști.

„Trebuie să existe un mesaj de iubire, deoarece aceasta este singura modalitate de a lupta cu ura”, a mai declarat Luna, care și-a câștigat faima la nivel mondial în 2001, cu drama „Y Tu Mama Tambien” („And Your Mother Too”).

Președintele juriului festivalului, veteranul cineast olandez Paul Verhoeven, a declarat în conferința de presă că speră că juriul va judeca filmele în funcție de calitatea lor, mai degrabă decât după mesajul lor politic.

„Sper că membrii juriului vor acorda atenție calității filmelor — fără prejudecăți politice”, a declarat Verhoeven, a cărui popularitate la nivel mondial se datorează unor ”hituri” de box office ca „RoboCop”, „Basic Instinct” sau „Total Recall”.

Festivalul începe joi cu proiecția filmului în avanpremieră mondială a peliculei „Django”, primul film al francezului Etienne Colmar, despre legenda jazzului țigănesc Django Reinhardt și persecutarea familiei sale de către naziști. Ceremonia de gală, la care vor fi acordate prestigioasele premii ale Berlinalei, inclusiv Ursul de Aur, va avea loc la 18 februarie. În competiția oficială concurează 18 filme — dintre care 17 sunt premiere mondiale. Printre ele figurează și lungmetrajul ”Ana, mon amour”, în regia lui Călin Peter Netzer, care are deja în palmares un Urs de Aur, obținut la ediția din 2013 a Berlinalei cu filmul ”Poziția copilului”.

Juriul internațional care va decerna anul acesta Ursul de Aur și Ursul de Argint este format din producătorul Dora Bouchoucha Fourati (Tunisia), artistul Olafur Eliasson (Danemarca), actrițele Maggie Gyllenhaal (Statele Unite) și Julia Jentsch (Germania), actorul și regizorul Diego Luna (Mexic) și regizorul și scenaristul Wang Quan’an (China).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri