Caută
Close this search box.

Berlinala 2017: Președintele juriului, Paul Verhoeven, vrea surprize și controverse

Regizorul olandez Paul Verhoeven, președinte al juriului festivalului de film de la Berlin care începe joi, a mărturisit într-un interviu publicat miercuri că dorește controverse și surprize, apreciind că cinema-ul ajunge tot mai rar la acestea, relatează AFP.

„Sper că vor exista idei pe care încă nu le-am văzut, fie că sunt etice sau imorale, puțin contează asta”, a declarat pentru cotidianul german Süddeutsche Zeitung regizorul de 78 de ani în ajunul deschiderii Berlinalei, primul mare festival al anului în Europa.

„Vreau să văd filme controversate (…) Ceva care să mă surprindă, într-un fel sau în altul. Asta nu se mai întâmplă atât de des în cinema”, a adăugat el, apreciind că „mai rău” ar fi ca juriul să fie pus în poziția de a tranșa între „trei sau patru candidați care să fie doar OK”.

„În calitate de președinte al juriului, trebuie să dau dovadă de măsură. Este important să luăm decizii care să poată satisface pe toată lumea”, a afirmat el pe de altă parte.

În total, 24 de producții internaționale vor fi incluse în selecția oficială, dintre care 18 își vor disputa Ursul de Aur care va fi decernat la 18 februarie.

Regizor provocator, numit uneori „olandezul violent”, Verhoeven și-a început cariera în Olanda, după care a plecat în SUA unde a regizat filmele pentru care a devenit celebru, precum „Robocop” (1987), „Total Recall” (1990), „Basic Instict” (1992) „Starship Troopers” (1997), „Hollow Man” (2000).

După „Black Book” (2006) și o perioadă consacrată scrisului, el a revenit la regie în 2016 cu filmul „Elle”, thriller franco-german cu actrița franceză Isabelle Huppert, nominalizată la premiul Oscar pentru cea mai bună actriță în rol principal.

În 2016, Ursul de Aur i-a fost decernat cineastului italian Gianfranco Rosi pentru „Fuocoammare”, un documentar despre migranții de la Lampedusa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri