Caută
Close this search box.

Brexit. Politicienii londonezi nu vor să utilizeze lucrătorii din EU ca mijloc de negociere

 

Forța de muncă din Uniunea Europeană reprezintă „sângele” Londrei și trebuie să i se garanteze dreptul de a rămâne în Regatul Unit după Brexit, au afirmat marți unii reprezentanți politici ai capitalei britanice, citați de Reuters.

Potrivit Comitetului Economic al Adunării Londrei, circa 600.000 de angajați (aproximativ 13%) din cei cinci milioane din metropolă provin din alte țări membre ale UE. Ponderea forței de muncă europene este mai ridicată în hoteluri și restaurante (circa o treime) și în construcții (aproximativ un sfert), precum și în domeniul asistenței medicale. Comitetul arată că europenii reprezintă 12% din populația capitalei, față de 4% în întreaga țară, arată Agerpres.

„Londra contează pe lucrătorii din UE mai mult decât oricare altă regiune. Muncitorii din UE sunt sângele economiei capitalei — ei construiesc locuințe vitale, îngrijesc bolnavii și bătrânii și asigură servicii de alimentație și cazare”, a declarat Fiona Twycross, președinta comitetului, reprezentantă a Partidului Laburist. „Sectoare ca sănătatea, construcțiile și turismul nu trebuie împinse în prăpastie din cauză că se bazează pe lucrători din UE”, a adăugat ea.

Premierul britanic Theresa May a declarat că reglementarea drepturilor cetățenilor europeni care trăiesc în Regatul Unit este o prioritate în negocierile pentru retragerea țării din Uniunea Europeană. Ea a exclus orice promisiuni înainte de obținerea unui acord privind viitorul cetățenilor britanici de pe continent.

Statisticile oficiale publicate săptămâna trecută arătau că migrația netă din UE spre Regatul Unit din septembrie 2015 până în septembrie 2016 — inclusiv trimestrul de după referendumul în favoarea Brexit — a fost de 165.000 de persoane, în scădere cu 6.000 față de cele 12 luni anterioare.

Adunarea Londrei este un organism ales cu 25 de membri, component al autorității regiunii londoneze, care supervizează activitatea primarului, poate modifica bugetul și poate respinge strategia municipalității.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri