Caută
Close this search box.

Cererea mondială de aur a crescut cu 2% în 2016

aur

 

Cererea de aur pentru investiții a atins în 2016 cel mai ridicat nivel din ultimii patru ani, compensând scăderea utilizării aurului pentru bijuterii, astfel că cererea totală de aur a crescut anul trecut cu 2% până la 4.308,7 tone, cel mai ridicat nivel de după 2013, a anunțat vineri Consiliul Mondial al Aurului (WGC), informează Reuters.

„2016 a cunoscut un grad fără precedent de turbulențe politice, ceea ce a stimulat apetitul investitorilor instituționali pentru aur”, a declarat directorul de studii de piață de la WGC, Alistair Hewitt.

Cererea investitorilor pentru aur a crescut cu 70% anul trecut până la 1.561,1 tone, stimulată parțial de incertitudinile cu privire la majorările de dobândă și alegerile din SUA.

Chiar dacă cererea de aur pentru investiții a crescut semnificativ, această creștere a fost contracarată de scăderea cererii de aur pentru bijuterii cu 15% până la 2.041,6 tone, precum și de scăderea achizițiilor de aur ale băncilor centrale. Potrivit WGC, chiar dacă 2016 a fost al șaptelea an consecutiv de achiziții nete de aur ale băncilor centrale, aceste achiziții au scăzut cu 33% comparativ cu 2015 până la 384 de tone. Cererea globală de aur pentru bijuterii a scăzut pe măsură ce prețurile mai mari și restricțiile la import au afectat cererea în special pe piețele majore din India și China, unde s-au înregistrat scăderi de 21% respectiv 7%.

De asemenea, WGC a informat că oferta totală de aur a crescut cu 5% până la 4.571 tone în 2016, comparativ cu 4.363 tone în 2015. Oferta de aur a fost susținută de dorința producătorilor de a profita de prețurile mai mari precum și de creșterea activității de reciclare în Europa și Asia de Vest.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri