Caută
Close this search box.

Christine Lagarde vrea reducerea datoriei Greciei, dar cere reforme drastice

 

Fondul Monetar Internațional face tot posibilul să ajungă la un acord privind Grecia, dar nu-și poate compromite principiile și aranja o afacere drăguță pentru statul elen, a afirmat, luni, directorul general al FMI, Christine Lagarde, într-un interviu acordat Reuters.

Totuși, scăderea datoriei Greciei ar putea avea loc fără reducerea valorii împrumuturilor acordate de creditorii internaționali, a explicat șeful FMI.

Grecia, FMI și creditorii oficiali europeni sunt blocați în procedura de revizuire a performanțelor realizate de Atena în cadrul programului de asistență financiară și trebuie să ajungă la un acord pentru a permite deblocarea noilor tranșe necesare pentru ca statul elen să nu intre în faliment.

Cele trei părți se confruntă cu dezacorduri semnificative privind reformele pe care trebuie să le realizeze Grecia și țintele sale fiscale. Fondul Monetar Internațional, un creditor important în precedentele acorduri de susținere a Greciei, a condiționat participarea sa la noul acord de asistență de o reducere semnificativă a datoriei Greciei din partea zonei euro.

În interviul acordat Reuters, Lagarde a răspuns criticilor afirmând că FMI încearcă, în mod activ, să rezolve disputele, dar are spațiu limitat de manevră.

„Am fost solicitați să ajutăm, dar nu putem face asta decât în condițiile nepărtinitoare. Cu alte cuvinte, nu putem aranja o afacere drăguță pentru o țară anume, pentru că este vorba de acea țară”, a afirmat oficialul FMI, adăugând: „Trebuie să aplicăm principiile pe care le aplicăm tuturor statelor, deoarece noi acordăm cu împrumut banii comunității internaționale”.

FMI cere Greciei să adopte reforme privind sistemele de pensie și impozitul pe venit, pentru a evita deficitele. De asemenea, FMI a sugerat că creditorii oficiali ar putea fi nevoiți să efectueze o reducere a valorii nominale a datoriei Greciei (haircut), o idee care nu este pe placul autorităților europene, în special a celor de la Berlin.

Încă este posibil ca datoria Greciei să devină sustenabilă fără o reducere a valorii nominale, a declarat Lagarde, deși nu a dat detalii privind această strategie.

„Europenii au extins facilitățile pe termen lung la rate scăzute ale dobânzilor. Ei au propus recent unele măsuri pentru a scădea și mai mult povara datoriei. Încă mai sunt multe de făcut și credem că astfel de măsuri pot fi realizate printr-un mecanism care să nu necesite o reducere a valorii nominale a datoriei Greciei, cu condiția ca Atena să implementeze reformele pe care tocmai le-am menționat”, a afirmat directorul general al FMI

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri