Caută
Close this search box.

”Clădirea porno” îşi aşteaptă victimele la primul cutremur!

Pe Calea Griviţei, între numerele 121 şi 137 se desfăşoară o linie de clădiri înscrise pe lista monumentelor, dintre care cea mai importantă este cea cu o frescă în care Împărăteasa Maria Tereza face sex cu un armăsar. Locatarii care au cerut ajutor autorităţilor pentru a salva clădirile aflate în stare avansată de degradare au început să primească amenzi pentru că… imobilele se află în stare avansată de degradare.

Din grupul cele nouă clădiri dominat de clădirea cu fresca Mariei Tereza, şapte, majoritatea locuite, sunt într-o stare avansată de degradare. Unul dintre locatari a sesizat anul acesta autorităţile că trebuie luate măsuri până când nu se întâmplă o nenorocire! În paranteză fie spus, cel mai şubred este chiar fostul cinema Dacia, cu fresca mai sus pomenită pe el!

”Eu stau la numărul 121, unde 70% din clădire aprţine Primăriei Capitalei, iar restul unor privaţi. Eu sunt proprietar privat. Anul trecut, am găsit o bucată mare de tencuială căzută în stradă. Am avertizat autorităţile, care mi-au spus că proprietarii trebuie să facă consolidările”, ne-a declarat unul din proprietarii privaţi din zonă.

Problema este însă că imobilele de aici sunt pe lista monumentelor istorice, nu se poate interveni pe ele decât după ce se primesc o grămadă de avize, inclusiv de la Ministerul Culturii. ”Am început să depunem memorii, dar nu am primit răspunsuri decât la începutul acestei veri, când am fost amendaţi pentru că nu am întreţinut clădirile. Noi, propietarii privaţi, am primit câte 4.000 de lei, iar Primăria, principalul proprietar, a primit 6.000 de lei. Cu asta s-a încheiat activitatea celor de la Disciplina în Construcţii! Bucureştenilor nu are decât să le cadă Maria Tereza în cap la cutremur!”, ne-a mai spus omul.

Menţionăm că lucrările de consolidare a unei clădiri costă, teoretic, aproximativ 1,5 din preţul plătit pentru ridicarea unei clădiri noi cu aceeaşi dimensiune.

Imobilul fostului cinematograf  Dacia – Maria Tereza și armăsarul

Imobilul fostului cinematograf  Dacia a fost dat în folosinţă în 1930, sub numele de blocul Marconi, în perioada interbelică. Clădirea este împodobită cu mai multe fresce.

“Într-una dintre ele apare Maria Tereza într-o relaţie intimă cu un cal. Primul proprietar al imobilului, un ardelean, a comandat frescele dintr-o pornire de antipatie explicabilă: pe timpul Mariei Tereza, soarta românilor din Transilvania s-a înrăutăţit. Cei care au realizat sculpturile s-au inspirat din imaginile care apăruseră în epoca împărătesei, între 1740-1780, pe diferite medalii şi gravuri împrăştiate în Europa de adversarii ei politici. De la acele gravuri s-a născut o legendă, care s-a perpetuat, cum că Maria Tereza ar fi avut atracţii nefireşti faţă de cai ”, ne-a spus istoricul Dan Falcan.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri