Caută
Close this search box.

Concluzie alarmantă: „Tratamentele pentru plante nu au substanţa activă conformă cu eticheta!“. Precizarea Comisiei Europene

Comisia Europeană a înființat un grup de lucru format din experți din statele membre care a început să lucreze la elaborarea unor documente de orientare în vederea îmbunătățirii eficienţei controalelor oficiale în domeniul tratamentelor pentru plante.

„Am adresat Comisiei Europene o întrebare cu solicitare de răspuns scris, în baza procedurilor parlamentare de care dispun, pe tema tratamentelor pentru plante care nu au substanță activă conformă cu eticheta. Există numeroase cazuri în care, deși prețurile pentru tratamentele utilizate de către fermieri pentru plante sunt scumpe, de multe ori acestea nu au efectele scontate. Acest lucru este determinat de faptul că pe etichetă este menționată o anumită concentrație de substanță activă, iar atunci când ajunge să fie testată în laborator, substanța activă inscripționată pe etichetă este prezentă într-o cantitate mult mai mică. În urma unor analize de laborator, a fost confirmat faptul că o substanță avea doar 168 de grame de substanță activă în conținut, în loc de 250 de grame, așa cum era inscripționat pe etichetă. În prezent, agricultura traversează o perioadă dificilă în ceea ce privește cheltuielile, existând numeroase cazuri în care fermierii nu au putut evita falimentul. În acest context, aceste tratamente contrafăcute nu fac decât să adâncească și mai mult problemele fermierilor, care fac investiții considerabile pentru a-și păstra culturile. Am solicitat aşadar Comisiei să îmi comunice care sunt instrumentele avute la îndemână pentru a analiza conținuturile tratamentelor și pentru ca acelea care nu sunt conforme să poată fi remediate“, ne-a dezvăluit deputatul Daniel Buda, membru în cadrul Comisiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală din Parlamentul European.

Comisarul European pentru Sănătate şi Siguranţă Alimentară, Vytenis Andriukaitis, a transmis în cadrul răspunsului la problema semnalată faptul că au existat deficiențe legate de verificările nesatisfăcătoare privind etichetarea și de controalele de calitate nesatisfăcătoare ale pesticidelor iar ca urmare a acestor constatări, Comisia a înființat un grup de lucru format din experți din statele membre care a început să lucreze la elaborarea unor documente de orientare în vederea îmbunătățirii eficienţei controalelor oficiale în acest domeniu.

“Articolul 65 din Regulamentul (CE) nr. 1107/20091 stabilește cerințele generale în materie de etichetare a produselor de protecție a plantelor. Dispoziții detaliate privind etichetarea au fost introduse prin Regulamentul (UE) nr. 547/2011 al Comisiei care, printre altele, prevede că concentrația fiecărei substanțe active trebuie să fie menționată pe etichetă. Articolul 68 din Regulamentul (CE) nr. 1107/2009 impune statelor membre să efectueze controale oficiale pentru a asigura respectarea regulamentului și să raporteze anual Comisiei cu privire la domeniul de aplicare și rezultatele acestor controale. Este responsabilitatea autorităților statelor membre să decidă cu privire la metodele și tehnicile de control care trebuie aplicate în acest scop. Serviciile Comisiei au efectuat o serie de audituri în acest domeniu. În perioada cuprinsă între ianuarie 2012 și iunie 2014, au fost vizitate 19 state membre. Raportul general corespunzător a concluzionat că au existat deficiențe legate de verificările nesatisfăcătoare privind etichetarea și de controalele de calitate nesatisfăcătoare ale pesticidelor. Constatările auditurilor au fost discutate cu statele membre, inclusiv în cadrul unei sesiuni specifice a inițiativei de formare profesională „O formare mai bună pentru o hrană mai sigură”, a precizat oficialul european în răspunsul său. Ca urmare a acestor constatări, Comisia Europeană a înființat un grup de lucru format din experți din statele membre care a început să lucreze la elaborarea unor documente de orientare în vederea îmbunătățirii eficienţei controalelor oficiale în acest domeniu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri