Caută
Close this search box.

De ce poliția israeliană dorea să-l interogheze pe fostul secretar de stat al SUA

 

Poliția israeliană dorea să-l interogheze pe fostul secretar de stat al SUA, John Kerry, într-unul dintre cazurile de corupție care au legătură cu prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu, a informat joi în exclusivitate cotidianul israelian Haaretz, transmite EFE, preluat de Agerpres.

Kerry urma să se prezinte în calitate de martor în așa-numitul Caz 1000, în care Netanyahu este anchetat pentru că l-ar fi favorizat pe omul de afaceri israelian Arnon Milchen în schimbul unor cadouri foarte scumpe. Potrivit anchetei, prim-ministrul israelian a intervenit în favoarea omului de afaceri și i-a cerut lui Kerry ca SUA să-i reînnoiască viza de intrare pentru o perioadă de 10 ani.

Poliția israeliană a încercat să-l interogheze și pe fostul ambasador american la Tel Aviv, Dan Shapiro, însă în ambele cazuri a fost împiedicată de consilierul juridic al guvernului israelian, Avihai Mendelblit, potrivit sursei citate. Mendelblit a considerat că citarea a doi înalți oficiali americani era un subiect mult prea sensibil și că ancheta putea merge înainte și în lipsa mărturiilor celor doi.

În 2013, lui Milchen i-a fost restrâns accesul pe teritoriul SUA, unde desfășoară mare parte din afacerile sale, după ce omul de afaceri a declarat într-un interviu că a colaborat și a contribuit la programul nuclear israelian. De atunci, autoritățile americane îi reînnoiesc viza doar pentru perioade de câte un an.

Într-unul dintre interogatoriile la care a fost supus în ultimele luni, Netanyahu a recunoscut că a intervenit în favoarea omului de afaceri, dar a negat că intervenția sa ar fi avut legătură cu cadourile scumpe pe care le primea el și soția sa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri