Autorităţile maghiare susţin că marile companii obişnuiesc să comercializeze produse de o calitate inferioară pe piaţa din Europa de Est, chiar dacă este utilizat acelaşi brand şi preţ ca în ţările din vestul Europei. Oficiul Naţional pentru Siguranţa Alimentelor din Ungaria a analizat un număr de 24 de produse alimentare comercializate prin supermarketurile Lidl şi Aldi.

În urma analizei, s-a constatat că versiunea locală a napolitanelor Manner este mai puţin crocantă decât cea vândută în supermarketurile din Austria. De asemenea, analiza a identificat o altă diferenţă de calitate în ceea ce priveşte crema tartinabilă Nutella, care este mai puţin dulce în Ungaria decât în Austria. Şi autorităţile din Slovacia au anunţat recent că au descoperit diferenţe de gust, compoziţie şi aspect în aproape zece produse alimentare vândute local, prin comparaţie cu aceleaşi produse din Germania şi Austria.

Administraţia Sanitară Veterinară şi pentru Alimente din Slovacia a dezvăluit că aproape jumîtate din produsele alimentare testate au o compoziţie cu mult diferită faţă de produsele vândute de acelaşi brand în ţările din vestul Europei. Produsele alimentare comercializate local conţineau mai puţină carne şi mai multă grăsime, precum şi îndulcitori şi conservanţi, decât în Austria, a dezvăluit News.ro. De asemenea, aceleaşi produse aveau gramaje mai mici în Slovacia, dar aceleaşi preţuri ca în Austria. Asociaţia Consumatorilor din Slovacia a întreprins teste similare în 2011, atunci când au fost analizate o serie de produse ambalate din Germania, Austria, Cehia, Polonia, Slovacia, Ungaria, România şi Bulgaria.

Rezultatele acestor studii nu l-au lăsat indiferent pe deputatul Daniel Buda, membru al Comisiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală din Parlamentul European, care a interpelat Comisia Europeană pe această temă.

„Comercializarea acelorași produse, dar cu standarde de calitate diferite în țările din Vestul și Estul Europei trebuie să înceteze! Comisia Europeană este obligată de îndată să asigure cetăţenilor săi standarde de calitate egale şi nu discriminatorii! Statele din Est nu sunt groapa de gunoi a Europei! Am adresat astăzi Comisiei Europene o întrebare cu solicitare de răspuns scris, în baza procedurilor parlamentare de care dispun, pe tema comercializării aceloraşi tipuri de produse, dar cu standarde de calitate diferite în ţările din Vestul şi Estul Europei. În urma unui studiu recent demarat de autoritățile din Ungaria, a fost semnalat faptul că marile companii comercializează aceleași tipuri de produse, sub aceleași branduri, dar la o calitate inferioară pe piața din Estul Europei în comparație cu cea din Vestul Europei. Oficiul Naţional pentru Siguranţa Alimentelor a conchis că aproximativ jumătate din alimentele care au făcut obiectul cercetării conțin substanțe diferite față de produsele vândute în țările vestice. Un studiu similar realizat de Slovacia pe 22 de produse alimentare din supermarketuri a relevat că jumătate din alimente prezentau diferențe semnificative în ceea ce privește compoziția, gramajul, gustul, dar și ambalajul. De asemenea, într-o altă cercetare din care au făcut parte opt țări, printre care și România, a fost evidențiat că produsele aceluiași brand îndeplineau standarde de calitate diferite, în țările estice calitatea fiind semnificativ mai slabă. Am solicitat aşadar Comisiei să îmi comunice care este punctul de vedere al instituţiei cu privire la aceste diferențe de standarde de calitate în ceea ce privește produsele comercializate în Estul și Vestul Europei dar şi care sunt măsurile de care dispune Comisia pentru a asigura îndeplinirea unor standarde uniforme la nivelul statelor membre. Comisia Europeană trebuie să asigure cetăţenilor săi standarde de calitate egale şi nu discriminatorii pentru că cetăţenii din Estul Europei nu sunt cetăţeni europeni de mâna a doua! Acest subiect îl voi propune spre dezbatere şi în cadrul Comisiei de Agricultură şi Dezvoltare Rurală din Parlamentul European, al cărei membru sunt“, ne-a declarat europarlamentarul român.

Citeşte neapărat şi:

Daniel Buda către Comisia Europeană: „Nu înţeleg de ce o lege poate să funcţioneze în Belgia sau Germania şi aceleaşi prevederi au un tratament diferit în România“

154 Vizualizări

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

5 + 7 =