Caută
Close this search box.

Dezbatere în Parlamentul European cu privire la situaţia din România: „Statul de drept, ciuruit!”

Grupul Partidului Popular European a solicitat organizarea unei dezbateri în plenul Parlamentului European în legătură cu ceea ce se întâmplă în România, apreciind că atitudinea Guvernului Grindeanu este inadmisibilă. „Ceea ce se întâmplă în România este împotriva statului de drept. Se diluează lupta împotriva corupţiei. Este inadmisibil să existe o asemenea atitudine a unui Guvern UE”, se arată într-o declaraţie a delegaţiei române din cadrul celui mai important grup politic al Parlamentului European. La cererea acesteia, Partidul Popular European a solicitat miercuri o dezbatere în plenul instituţiei. “Susţinem totodată demersurile Preşedintelui României precum şi ale CSM pentru restabilirea principiilor statului de drept”, se mai arată în declaraţie.

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, şi prim-vicepreşedintele Frans Timmermans, susţin într-o declaraţie comună că lupta anticorupţie trebuie să avanseze, nu să fie subminată, ei precizând că urmăresc “cu foarte mare îngrijorare” evoluţiile recente din România. “Lupta împotriva corupţiei trebuie să avanseze, nu să fie subminată. Urmărim cu foarte mare îngrijorare evoluţiile recente din România. Ireversibilitatea progreselor realizate în lupta împotriva corupţiei este esenţială pentru a permite Comisiei Europene să ia în considerare eliminarea treptată a monitorizării României în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare”, se arată în declaraţia oficialilor Comisiei Europene.

“Premierul de drept, Sorin Grindeanu și premierul «de facto», Liviu Dragnea, au reușit în câteva ore să provoace în societatea românească un adevărat «tsunami»! Adoptarea modificărilor la Codul Penal și de Procedură Penală «a miez de noapte», trezește suspiciuni care nu vor putea fi spulberate probabil nici în următorii 25 de ani. Au reușit să facă din România o țară impredictibilă, o țară nefrecventabilă, dar mai ales o țară care cu siguranță investitorii se vor gândi de două ori înainte să investească. În actualul context internațional extrem de complicat, când lumea se resetează, când politicile externe ale statelor fie din Europa, America sau Asia ori Africa, cunosc noi valențe mai mult decât imprevizibile, România riscă să rămână în afara «jocului» și în «bătaia vântului». Iar efectele vor fi imediate și incomensurabile asupra vieții de zi cu zi a fiecăruia dintre noi. Cancelariile internaționale au activat deja «codul roșu» iar România a fost pusă pe harta instabilității politice! Soluțiile nu sunt multe. Emiterea de îndată a unei ordonanțe de urgență care să abroge ceea ce s-a adoptat în domeniu înainte ca ele să intre în vigoare. Iar dezbaterea, dacă se dorește pe acest subiect, trebuie să aibă loc în Parlament, cu consultarea tuturor factorilor și instituțiilor implicate și cu expertiză în domeniu. Și nu în ultimul rând, cred că se impune demisia întregului Guvern, ca o primă măsură de recredibilizare a României!”, a tunat Daniel Buda, preşedintele PNL Cluj şi membru în cadrul Comisiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală din Parlamentul European, respectiv al Comisia pentru Dezvoltare Regională şi al Comisiei pentru Afaceri Juridice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri