Caută
Close this search box.

Dreptul cosmic interzice omenirii să contamineze alte planete

În anul 2003, sonda spaţială Galileo a fost distrusă în mod voit înainte de a ajunge pe Europa, satelitul natural al planetei Jupiter. De ce? Pentru că nu era sterilizată şi putea să contamineze acest corp ceresc, pe care se presupune că ar exista viaţă extraterestră, cu microbi pământeni. Dreptul cosmic interzice cu desăvârşire acest lucru.

Aşa cum nu trebuie să lase urme de trecere atunci când se depalseză cu maşina, adică nu are voie să arunce deşeuri pe geam, omul nu are voie să lase urme ale trecerii sale nici când se deplaseză cu navele cosmice în spaţiul extraterestru. Cum devine această chestiune?

“Este foarte posibil ca relansarea economiei să se producă prin expansiunea omului în Cosmos”, este de părere academicianul Marius-Ioan Piso, preşedintele Agenţiei Spaţiale Române.

Scenariul colonizării spaţiului extraterestru presupune construirea unui oraş pe Lună, undeva în jurul anului 2030, urmând apoi cucerirea planetei Marte, prin anul 2060. Această expansiune a speciei noastre trebuie să respecte însă o anumită conduită cosmică.

Acesta este conţinută în “Dreptul cosmic”, un cod de reguli stricte care trebuie respectate în călătoriile pe care le face omul în spaţiul extraterestru.

“Articolul IX al Tratatului asupra Spaţiului, din 1967 – cel mai important document de drept spaţial – prevede ca Statele Părţi să conducă activităţi spaţiale într-o manieră în care să evite contaminarea adversă a corpurilor cereşti, cât şi schimbări adverse în mediul înconjurător al Terrei rezultate din introducerea de materie extraterestră”, a spus Virgiliu Pop, cercetător ştiinţific în domeniile dreptului şi politicilor spaţiale în cadrul Agernţiei Spaţiale Române.

Oamenii de ştiinţă admit că ar putea exista viaţă extraterestră

Acest lucru arată că oamenii de ştiinţă admit că ar putea exista viaţă extraterestră şi că aceasta trebuie protejată de o posibilă contaminare cu microorganisme de origine terestră. De asemenea, tot din motive de securitate, nicio formă de viaţă din Cosmos nu trebuie să ajungă pe Planeta Albastră. Ca atare, toate navele cosmice care pleacă spre o altă planetă, sau vin de acolo, trebuie să fie perfect sterile. Aşa cum un virus terestru ar putea distruge viaţa de pe o altă planetă, la fel un microorganism extraterestru ar putea provoca extincţia speciei umane.

Galileo a fost o sondă spațială fără echipaj uman, trimisă de NASA cu scopul de a studia planeta Jupiter și sateliții săi.

A fost lansată la 18 octombrie 1989 de către naveta spațială Atlantis în cadrul misiunii STS-34. Galileo a ajuns lângă planeta Jupiter, la 7 decembrie 1995, devenind prima navă spațială terestră pe orbită în jurul lui Jupiter. Pe 21 sept 2003 sonda a fost distrusă pentru a nu contamina Europa, satelitul natural al planetei Jupiter, pe care se presupune că există viaţă.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri