Pe ultima sută de metri a guvernării tehnocrate, în 9 decembrie 2016, fostul ministru al Sănăta
ţii – Vlad Voiculescu şi fostul ministru al Muncii, familiei, protecţiei sociale şi persoanelor vârstnice – Dragoş Pîslaru, au emis un Ordin comun (nr.  1.306/1883/2016, publicat în Monitorul Oficial al României nr. 994 bis) prin care se legiferează că începând cu 1 Martie 2017 însoţitorii copiilor cu sindromul Down pierd indemnizaţia de maximum 1.100 de lei. Motivul: copiii bolnavi de sindromul Down, încadraţi anterior la grad grav de handicap, au fost încadraţi la grad de handicap accentuat. Practic, prin acest Ordin criminal, mii de bolnavi de sindromul Down îşi pierd dreptul la recuperare şi speranţa la o viaţă mai bună. Singura şansă rămâne ca actualul ministru al Sănătăţii să îndrepte “eroarea” tehnocraţilor. Culmea, în timp mii de bolnavi de sindromul Down au fost lăsaţi de izbelişte, există totuşi români care beneficiază de indemnizaţii de handicap pentru afecţiuni mult mai uşoare. Cel mai elocvent exemplu, Ioan Lascu (foto), tatăl procurorului şef al DNA.

Prim-procurorul Ioan Lascu, persoană cu handicap, beneficiară de indemnizaţie de la stat

Declaraţiile de avere depuse în anii 2009 şi 2010 de Ioan Lascu – fost prim-procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Mediaş, arată că acesta este beneficiar al unei indemnizaţii acordată persoanelor cu handicap în baza Legii nr. 448/2006 privind protecţia şi promovarea persoanelor cu handicap.

Conform declaraţiei de avere înregistrată la Parchetul de pe lângă Judecătoria Mediaş sub nr. 1/11.928/8 aprilie 2009, Ioan Lascu – pe atunci şeful instituţiei menţionate, a bifat la capitolul “Alte surse” că a încasat “indemnizaţie lunară conform L 448/2006” în sumă de 2.800 lei.

Un an mai târziu, în 22 ianuarie 2010 – la momentul ieşirii sale la pensie – Ioan Lascu a depus la Parchetul de pe lângă Judecătoria Mediaş ultima sa declaraţia de avere (n.n. – fără număr de înregistrare) în care, tot la capitolul “Alte surse” menţionează că a încasat din nou “indemnizaţie lunară conform L 448/2006” în sumă de 2.400 lei.

Ex-procurorul Ioan Lascu şi-a amintit în 2010, la pensionare, că deţinea două conturi din 2005, respectiv din 2007

Revenind însă la declaraţiile de avere depuse în anii 2009 şi 2010 de Ioan Lascu. Studiate atent, respectivele documente scot în evidenţă anumite neconcordanţe care ar fi trebuit să pună pe gânduri Augenţia Naţională de Integritate.

Astfel, în declaraţia de avere depusă în anul 2009, Ioan Lascu a raportat că deţine, împreună cu soţia, următoarele bunuri :

 • teren intravilan de 214 m.p. dobândit în anul 1995 (valoare de impozitare 2.385 lei);
 • imobil (casă de locuit + anexe) în suprafaţă de 355 m.p. dobândit prin vânzare-cumpărare în anul 1996, în baza Legii nr. 112/1996 (cu o valoare de impozitare de 364.435 lei);
 • un autoturism Audi A4 (cumpărat în 2007 la mâna a doua);
 • bijuterii (perioada 1970 – 2008) – 4.000 euro;
 • tablouri de pictori amatori (perioada 1970 – 2008) – 6.000 euro

La capitolul venituri, în afara de “indemnizaţie lunară conform L 448/2006” menţionată anterior, Ioan Lascu a mai precizat următoarele:

 • 155.177 lei – salariu personal de magistrat
 • 13.800 lei – pensie soţie
 • 24.800 lei – activităţi didactice (Universitatea “Alma Mater” Sibiu, Facultatea de Drept)

In mod surprinzător însă, un an mai târziu, adică în 2010, ce să vezi în declaraţia de avere a lui Ioan Lascu! In afara terenului, imobilului, bijuteriilor, tablourilor, autoturismului şi a veniturilor declarate n 2009 şi a unor venituri anuale (102.881 lei – salariu magistrat;  15.615 lei – pensie soţie; 26.430 lei – activităţi didactice Universitatea “Alma Mater” Sibiu, Facultatea de Drept; 242 lei – drepturi de autor revista “Dreptul” nr. 8/2009; 2.400 lei – indemnizaţie conform Legii nr. 448/2006 pentru persoană cu handicap), tatăl Codruţei Kovesi bifează anumite sume consistente şi la capitolul “Conturi şi depozite bancare”.(!) Astfel, în declaraţia de avere din 2010, Ioan Lascu menţionează ca deţine două depozite bancare: unul la BCR (106.000 lei) şi altul la Banca Transilvania (20.000 euro).

Curios este însă că sub propria semnătură, Ioan Lascu precizează că depozitul bancar de la BCR a fost deschis în anul 2005 (şi ar fi avut un sold iniţial de 110.615 lei), iar cel de la Banca Transilvania ar fi fost deschis în 2007. (!)

Studiind aceste date se pune întrebarea: de ce oare respectivele conturi nu au apărut şi în declaraţia de avere depusă în anul 2009 de tatăl Codruţei Koveşi, pe vremea când era prim-procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Mediaş ?! ANI nu s-a sesizat până acum în privinţa acestei inadvertenţe ? Poate se sesizează cineva acum!

Ex-procurorul Lascu şi beneficiile conexe oferite de Legea nr. 448/2006

Nu vom insista în privinţa realităţii sau nu a handicapului de care suferă (sau a suferit la un moment dat) tatăl Codruţei Kovesi şi care l-a îndreptăţit să beneficieze de prevederile Legii nr. 448/2006. Nu este treaba noastră, ci a instituţiilor abilitate. Noi doar vom sublinia beneficiile conexe de care poate beneficia o persoană menţionată în legea respectivă, funcţie de gravitatea handicapului, în afara indemnizaţiei:

 • dispozitive medicale gratuite în ambulatoriu, conform listei şi în condiţiile prevăzute în Contractul-cadru privind condiţiile acordării asistenţei medicale în cadrul sistemului asigurărilor sociale de sănătate şi a normelor sale de aplicare;
 • un bilet gratuit de tratament balnear, în cursul unui an, pe baza programului individual de reabilitare şi integrare socială şi a recomandării medicului de familie sau a medicului specialist;
 • în vederea asigurării accesului persoanelor cu handicap la obţinerea unei locuinţe, autorităţile publice au obligaţia să ia măsuri pentru introducerea unui criteriu de prioritate pentru închirierea, la nivelurile inferioare, a locuinţelor care aparţin domeniului public al statului ori unităţilor administrativ-teritoriale ale acestuia;
 • bilete de intrare gratuite (handicap grav sau accentuat) sau la preţ pentru elevi şi studenţi (handicap mediu sau uşor) la spectacole, muzee, manifestări artistice şi sportive, astfel:
 • asistenţă medicală gratuită, inclusiv de medicamente gratuite, atât pentru tratamentul ambulatoriu, cât şi pe timpul spitalizării, în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate, în condiţiile stabilite prin contractul-cadru;
 • legitimaţia pentru transportul urban cu mijloace de transport în comun de suprafaţă valabilă pe întregul teritoriu al ţării (…) eliberată de direcţiile generale de asistenţă socială şi protecţia copilului judeţene (…) costurile fiind suportate din bugetele judeţelor;
 • gratuitatea transportului interurban, la alegere, cu orice tip de tren, în limita costului unui bilet la tren interregio IR cu regim de rezervare la clasa a II-a, cu autobuzele sau cu navele pentru transport fluvial pentru pentru 12 călătorii dus-întors/an calendaristic (persoanele cu handicap grav), respectiv 6 călătorii dus-întors/an calendaristic (persoanele cu handicap accentuat);
 • Persoanele adulte cu handicap grav şi accentuat pot beneficia de credit a cărui dobândă se suportă din bugetul de stat, prin bugetul ANPH, în baza unui contract privind angajamentul de plată a dobânzii pentru achiziţionarea unui singur autoturism şi pentru adaptarea unei locuinţe conform nevoilor individuale de acces, cu condiţia plăţii la scadenţă a ratelor creditului, dar şi cu condiţia ca valoarea creditului să nu depăşească 10.000 euro, iar returnarea creditului să nu depăşească 5 ani. Persoanele care au contractat un credit în condiţiile menţionate şi cărora, în urma reevaluării, li s-a schimbat încadrarea în gradul de handicap beneficiază în continuare de aceleaşi condiţii de rambursare până la achitarea creditului;
 • persoanele cu handicap, deţinători de autoturisme, beneficiază de scutire, pentru un autoturism, de la plata tarifului de utilizare a reţelelor de drumuri naţionale, prevăzut în O.G. nr 15/2002 privind aplicarea tarifului de utilizare şi a tarifului de trecere pe reţeaua de drumuri naţionale din România, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 242/2002 cu modificările şi completările ulterioare.

Declaraţie de avere depusă în 2009 de Ioan Lascu:

Declaraţie de avere depusă în 2010 de Ioan Lascu:

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

3 + 5 =