Caută
Close this search box.

Gripă aviară la două păsări găsite moarte în Parcul Tineretului din Capitală

Gripa aviară a fost confirmată la două păsări găsite moarte în Parcul Tineretului din Capitală, cadavrele fiind incinerate de Administraţia Lacuri, Parcuri şi Agrement Bucureşti (ALPAB), a anunţat, marţi, Primăria Capitalei.

Potrivit municipalităţii, cele două păsări au fost găsite moarte în Parcul Tineretului, pe 15 februarie, de reprezentanţii ALPAB, care atunci au sesizat Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Bucureşti (DSVSA).

Specialiştii DSVSA au prelevat probe de la cele două păsări, iar în 20 februarie au anunţat ALPAB că rezultatul a fost pozitiv pentru influenţa aviară la păsări sălbatice. Cadavrele celor două păsări au fost incinerate.

Administraţia Lacuri, Parcuri şi Agrement supraveghează în continuare populaţiile de păsări sălbatice din parcurile şi de pe lacurile pe care le administrează, urmând să notifice autorităţile dacă vor mai fi găsite păsari moarte.

Primăria Capitalei a luat, din 10 februarie, mai multe măsuri pentru combaterea răspândirii gripei aviare în Bucureşti, după ce a fost confirmată această boală în cazul a cinci pescăruşi găsiţi morţi pe malul lacului Griviţa, în aval de barajul Străuleşti.

Potrivit managerului Institutului Naţional de Boli Infecţioase „Matei Balş” din Bucureşti, Adrian Streinu-Cercel, citat de news.ro, nu există riscul imediat de transmitere a gripei aviare la om, dar trebuie luate măsuri pentru împiedicarea apariţiei unui „virus gripal recombinat (virus gripal aviar şi virus gripal uman) care ar putea afecta populaţia umană”.

Pentru a preveni răspândirea acestei boli, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor recomandă ca toate păsările din gospodărie să fie ţinute închise în exploataţii, pentru a nu ajunge la lacuri şi bălţi. Păsările trebuie ţinute în adăposturi închise sau cel puţin sub şoproane îngrădite, pentru a împiedica venirea în contact a păsărilor domestice cu cele sălbatice. De asemenea, hrănirea şi adăparea acestora trebuie să se facă în zone special amenajate, la care să nu aibă acces păsările sălbatice.

FOTO: news.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri