Caută
Close this search box.

Guvernul britanic publică joi o ‘cartă albă’ privind Brexit-ul

 

Guvernul Marii Britanii va publica joi, 2 februarie, o ‘cartă albă’ care va cuprinde intențiile Londrei cu privire la ieșirea țării din Uniunea Europeană, a anunțat miercuri premierul Theresa May, citat de Reuters și AFP, preluat de Agerpres.

Șefa executivului de la Londra a făcut acest anunț în cea de-a doua zi a a dezbaterii asupra proiectului de lege ce vizează autorizarea guvernului să lanseze negocierile pentru ieșirea Marii Britanii din UE.

Săptămâna trecută, May a promis că va prezenta un document cu privire la poziția guvernului său față de Brexit, iar parlamentarii britanici i-au cerut să facă acest lucru înainte ca parlamentul să supună la vot declanșarea procedurii de ieșire a țării din forul comunitar.

Guvernul condus de Theresa May a lansat marți parlamentului de la Londra apelul de a ‘avea încredere în popor’, în prima zi a dezbaterii asupra proiectului de lege ce vizează autorizarea guvernului să lanseze negocierile pentru Brexit.

Intitulat ‘Proiect de lege privind Uniunea Europeană (notificarea retragerii)’, proiectul de lege, extrem de succint, le cere parlamentarilor să-i ”confere prim-ministrului puterea de a notifica, potrivit articolului 50 al Tratatului Uniunii Europene, intenția Regatului Unit de a se retrage din UE”. Textul era examinat și miercuri în camera inferioară a legislativului britanic înaintea altor trei zile de dezbateri — 6, 7 și 8 februarie — care se vor încheia cu un vot.

Premierul britanic s-a angajat să lanseze ‘divorțul’ de UE până la finalul lunii martie 2017 și să respecte acest calendar, în urma referendumului din 23 iunie 2016 prin care s-a decis Brexit-ul.

Cotidianul britanic The Times a relatat marți că șefa guvernului britanic va declanșa Brexit-ul la 9 martie, dată ce coincide cu desfășurarea Consiliului European din Malta. May dorește ca legislația prin care se permite declanșarea articolului 50, care dă startul negocierilor oficiale privind ieșirea unei țări din UE, să fie aprobată de parlamentul britanic pe 7 martie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri