Caută
Close this search box.

Lideri din UE cer măsuri împotriva companiilor cu standarde duble pentru produsele alimentare: „Autoritățile din România trebuie să rupă tăcerea!“

Liderii statelor din grupul de la Vişegrad, respectiv Cehia, Ungaria, Polonia şi Slovacia, se vor întâlni săptămâna viitoare la Bratislava pentru a cere Uniunii Europene să acţioneze împotriva companiilor producătoare de alimente care includ ingrediente de calitate inferioară în produsele destinate statelor membre mai sărace. Asociaţiile de protecţie a consumatorilor şi guvernele s-au plâns că unii producători de alimente folosesc ingrediente mai ieftine în produsele destinate Europei Centrale şi de Est decât cele incluse în produsele sub aceleaşi branduri comercializate în Germania şi Austria, deşi preţul de comercializare la raft rămâne acelaşi.

De altfel, unele dintre testele de laborator efectuate au inclus şi produse vândute în România, unde situaţia este similară. Deocamdată, Guvernul României nu a adoptat o poziţie oficială pe această temă. A reacţionat însă prompt euroalesul Daniel Buda, membru în cadrul Comisiei de Agricultură şi Dezvoltare Rurală din Parlamentul European, un aliat de nădejde al fermierilor români la Bruxelles şi Strasbourg. „Solicit public autorităților din România să facă toate demersurile necesare astfel încât să informeze opinia publică cu privire la calitatea produselor alimentare care sunt comercializate în supermarketurile din România. Asistăm astăzi la informații din țări cum sunt Ungaria, Slovacia, Cehia și nu numai, unde vin și ne spun că s-au făcut evaluări pe produsele alimentare care sunt valorificate în supermaketurile de acolo și că există diferențe majore în ceea ce înseamnă calitatea produselor vândute în statele din estul Europei comparativ cu alte state, de exemplu Austria și Germania. Eu, ca cetățean de această dată, am nevoie de răspunsul autorităților din România. Să facă aceste evaluări și să le prezinte public, de îndată, astfel încât consumatorul să știe ce consumă. Pe de altă parte, am depus deja o întrebare către Comisia Europeană pentru a identifica mecanismele prin care să fie obligați procesatorii sau cei care produc aceste alimente ca pentru acestea să fie asigurate standarde de calitate similare pentru toate produsele care sunt vândute, fie că vorbim de Germania, de România sau de orice alt stat din Uniunea Europeană“, a declarat europarlamentarul român.

Daniel Buda s-a referit şi la „Legea Supermarketurilor“, după ce Comisia Europeană a lansat o procedură de infringement împotriva României pentru că impune marilor comercianţi cu amănuntul să achiziţioneze cel puţin 51% din produse alimentare şi agricole de la producătorii locali. „România trebuie să țină «cu dinții» de legea prin care obligă supermarketurile ca 51% din produse să fie românești, chiar dacă s-a declanșat procedura de infringement, fiind nevoie în acest sens de un dialog cu Comisia Europeană. Nu trebuie să fim speriați că împotriva României s-a declanșat o procedură de infringement pe un act normativ pe care îl avem în vigoare. Din păcate, României i se aplică un dublu standard în ceea ce privește vânzarea produselor agroalimentare. Peste tot în lume pe unde am fost nu era problema să producă, problema este cum vinzi la un nivel la care să poți să reziști din punct de vedere economic. Și de aceea în România a apărut o astfel de lege, și eu spun că România trebuie să țină cu dinții de această legea, facem corecturile care se impun dar nu trebuie să dăm sub nicio formă înapoi. Trebuie să avem un dialog constructiv cu cei de la Comisia Europeană și să-i facem să înțeleagă că așa cum în Germania, în Belgia, în alte state, există astfel de legi care permit vânzarea cu prioritate a produselor din lanțul scurt de aprovizionare, așa trebuie să avem și noi această posibilitate în România, astfel încât fermierii noștri să aibă dreptul și posibilitatea să vândă produsele lor în supermaketuri. România trebuie să facă pași serioși și fermi în această relație cu Comisia Europeană dacă se impuse să facem câteva corecturi sau explicații la nivel legislativ, le putem face, dar fermierii români trebuie să fie protejați raportat la ce se întâmplă comparativ cu fermierii din celelalte state. Am fost eu personal în magazinele din Bruxelles și am încercat să găsesc produse românești, n-am găsit mâncare din România. Decât în câteva magazine. Dar în supermarketurile de la ei nu găsești produse decât acolo din zona respectivă, din Belgia. Cum adică ei pot? Am întrebat. Cum adică tu poți să vinzi produse din lanțul scurt, eu în România încerc să fac și vii și spui că nu, încalci regulamentele tratatele. Nu! Eu spun că această chestiune trebuie să o explicăm foarte bine la Bruxelles și mai departe România trebuie să țină cu dinții de această legea pentru că altfel fermierii noștri care și așa sunt văduviți de foarte multe resurse financiare comparativ cu celelalte state“, a mărturisit euroalesul.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri