Caută
Close this search box.

Mărțișorul sărăciei ”îi umple de bani”: pensia minima crește de la 400 de lei, la 520 de lei

Guvernul Grindeanu va aplica, de la 1 martie, majorarea pensiei sociale minime cu 30%, ce va fi urmată de o nouă majorare a punctului de pensie, la 1 iulie. În plus, se intenționează creșterea salariului minim brut pentru angajaţii publici la 1.750 lei.

Potrivit unei decizii prevăzute şi în programul de guvernare al PSD, de la 1 martie, pensia socială minimă va fi indexată de la 400 la 520 de lei, de această creștere urmând să beneficieze 1.022.168 de români, potrivit datelor prezentate de ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu. În varianta Casei Naționale de Pensii, în luna ianuarie au fost înregistrate 497.990 de pensionari care au primit pensia socială. Diferența dintre cele două cifre rămâne să o lămurească Ministerul Muncii.

Ce poți să faci cu 120 de lei în plus? Conform coșului minim de consum – Magna News a publicat deja mecanismul de calcul pentru coșul minim – un cetățean roman are nevoie de 1.120 de lei pe lună, adică 37,3 lei pe zi, pentru a putea trăi în condiții modeste. De aceea se numește ”coș minim”…

Creșterea pensiei minime cu 120 de lei pe lună, înseamnă trei zile în plus de supraviețuire în condiții modeste. Adică pensionarul nu mai mănâncă doar 11 zile pe lună, ca în variant 400 de lei pensia minima, ci 14 zile, în variant Mărțișorului sărăciei.

Pensia socială minimă a fost introdusă de Guvernul Boc în 2009. Ea se acordă de la fondul de pensii ca diferenţă între plafonul social de 520 de lei şi nivelul pensiei cuvenite prin contribuţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri