Caută
Close this search box.

Neînvins de 30 de ani: avionul F-15 are 115 victorii și zero înfrângeri

Deși vârsta medie a aparatului F-15E din înzestrarea USAF se apropie de 30 de ani, acesta va avea un cuvânt greu de spus în misunile de supremție aeriană din următorii 25 de ani, dacă i se aplică ultimele pachete de modernizări care îl transformă într-un adevarat multirol de generație 4++. Conform datelor publicate de ”Romania Military”,  F-15 are, până acum, 115 victorii și 0 pierderi! Ne-ar prinde bine și nouă,… dar costă 100 de milioane de dolari bucata, în varianta echipată la cele mai înalte standarde.

Ultima variantă furnizată de cei de la Boeing se numește F-15 Eagle C2040, disponibil ca și pachet de modernizare pentru modelele existente (F15C/D-E/F), putând transporta 16 rachete aer-aer ghidate radar de tip AIM-120D AMRAAM, dublu față de  F-15E și surclasând la diferența de 6 rachete un SU-35 Super-Flanker. Îi cam halește pe ruși…

Dar și mai importantă este capacitatea acestuia de a lucra în echipă cu F-22 Raptor – și probabil  în curând și cu F-35 -, datorită legăturii de date Talon HATE, beneficiind și de un radar mai puternic, sisteme moderne de război electronic, precum și rezervoare conforme pentru raza de acțiune extinsă, rezervoare care e posibil să includă și o șină ejectoare pentru 2 rachete AMRAAM  – în timp ce pilonul principal de pe aripă poate primi 4 rachete în loc de două.

Astfel noua generație de aeronave stealth, F-22 si F-35, ar putea executa recunoașterea spațiului aerian, furnizând coordonatele țintelor către F-15 acționând ca platformă de lansare a rachetelor aer-aer aflată la distanță sigură în spatele lor, în timp ce aeronavele stealth își vor mări șansele de a rămâne nedectate deoarece nu sunt nevoite să-și deschidă trapele de arme decât în caz de forță majoră. Deoarece numărul inițial de 750 de aparate F-22 Raptor a fost redus dramatic, la doar 187, este nevoie ca până cel puțin în 2030 (când generația a 6-a ar putea intra în serviciu activ) o parte semnificativă din parcul de aparate F-15 să rămână operaționale și capabile de luptă cu noile generații de posibili oponenți.

F-15 SA figurează în mod de luptă mixt, multirol «extrem», cu capacități de atac în adâncime cu arme ghidate, de suprimare a apărării antiaeriene (SEAD), de supremație aeriană și atac de precizie dirijat la distanță.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri