Doar 40% din fermele din România pot exporta porci vii în condiţiile restrictive impuse de Comisia Europeană, după ridicarea interdicţiilor în ceea priveşte exportul de animale vii, în luna octombrie a anului trecut. România poate exporta porci vii în celelalte 27 de state membre ale Uniunii Europene din luna octombrie, după ce a fost votată în septembrie trecerea ţării în anexa I a Deciziei europene în Comitetul Permanent Veterinar al Comisiei Europene. În ultimii 70 de ani, României i-a fost interzis să exporte porci vii şi carne de porc din cauza problemelor cu pesta porcină. Exportul este posibil de acum înainte, însă Comisia Europeană impune câteva condiţii destul de restrictive.

“Principala condiţie este aceea ca porcii să fie trei luni în fermă, după care pot fi exportaţi. În acelaşi timp, pentru o perioadă o lună, niciun alt porc nu trebuie să intre în întreaga fermă”, a declarat preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Carne de Porc, Ioan Ladoşi. În 2015, fermele din România au livrat 4 milioane de porci vii către abatoarele autohtone, potrivit unor informaţii furnizate de Asociaţia Producătorilor de Carne de Porc. Situaţia crescătorilor de porcine din România îl preocupă şi pe euroalesul Daniel Buda, membru în cadrul Comisiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală din Parlamentul European.

“Am adresat Comisiei Europene o întrebare cu solicitare de răspuns scris, în baza procedurilor parlamentare de care dispun, pe tema capacității fermelor românești de a exporta porci vii. Chiar dacă Uniunea Europeană și-a dat acordul ca România să poată exporta porci vii pe teritoriul comunitar, țara noastră este condiționată și astfel doar 40% dintre fermele de porci din România îndeplinesc condițiile de export. Principala condiție este aceea ca porcii să fie rezidenți trei luni în ferma din care sunt exportați, iar într-un interval de o lună să nu intre niciun porc nou în fermă, înainte de exportare. Astfel, doar 40% dintre fermele comerciale pot respecta condițiile din acest document, iar pentru restul de 60% aceste condiții sunt destul de dificil de respectat deoarece presupune ca fluxul de producție a porcilor să fie total separat, iar pentru acele ferme cu flux continuu din România va fi extrem de dificil să respecte astfel de condiții. Dacă proiectul de text va rămâne așa, ar fi nevoie de o regândire a tuturor fermelor, ceea ce este aproape imposibil. Am solicitat așadar Comisiei să îmi comunice prin ce măsuri ar putea ajuta fermierii care în momentul de față nu îndeplinesc cerințele necesare pentru exporturi de porci vii în interiorul Uniunii”, ne-a explicat Daniel Buda.

Răspunsul comisarului european pentru Sănătate și Siguranța Europeană, Vytenis Andriukaitis, nu s-a lăsat prea mult aşteptat. “Comisia a luat în considerare situația pestei porcine clasice (PPC) din Uniunea Europeană, precum și alte constatări referitoare la aplicarea măsurilor de către autoritatea competentă din România, și a decis să revizuiască măsurile pentru a oferi o mai mare flexibilitate sectorului porcinelor. Posibilitatea de a transporta porci vii din zonele aflate sub restricție din cauza PPC este un exemplu de derogare introdusă de Comisie. Alte derogări pentru transportul porcilor vii ar crește riscul pentru piața unică a Uniunii. În cadrul submăsurii 4.1 Sprijin pentru investiții în exploatațiile agricole din cadrul Programului de Dezvoltare Rurală (PDR) 2014-2020 este disponibil sprijin pentru restructurarea fermelor de porcine. Informații detaliate sunt disponibile pe site-ul de internet al Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale”, a explicat Andriukaitis. “Răspunsul oferit de Comisie obligă autoritățile din România să îi sprijine pe aceștia în vederea modernizării exploatațiilor, astfel încât să devină competitivi pe piața europeană. Sectorul creșterii porcilor este din nou la mâna autorităților!”, a concluzionat Daniel Buda.

109 Vizualizări

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

3 + 2 =