Caută
Close this search box.

Parlamentul European a votat CETA! Românii vor circula fără vize în Canada!

Acordul global economic și comercial între UE și Canada (CETA), menit să încurajeze comerțul cu bunuri și servicii și fluxurile comerciale, a fost aprobat de Parlamentul European astăzi, în cadrul sesiunii plenare de la Strasbourg. Acest acord comercial ar putea să se aplice provizoriu chiar din aprilie 2017.

„Adoptând CETA, am ales deschiderea, creșterea economică, standardele înalte în fața protecționismului și stagnării. Canada este o țară cu are avem valori comune și un aliat pe care ne putem baza. Împreună putem construi poduri în loc de ziduri, pentru prosperitatea cetățenilor noștri. CETA va fi un punct de reper pentru viitoarele acorduri comerciale în întreaga lume”, a spus raportorul pentru acordul CETA Artis Pabriks (PPE), după vot. Acordul a fost votat cu 408 voturi la 254 și 33 de abțineri.

Încurajarea comerțului

CETA va elimina tarifele asupra majorității bunurilor și serviciilor. Va permite recunoașterea reciprocă a certificării pentru o serie de produse. Canada va deschide piețele sale de licitații publice la nivel federal și municipal, care sunt deja deschise în Europa. Furnizorii europeni de servicii, de la transport maritim la telecom și inginerie, la servicii de mediu și contabilitate vor avea acces pe piața canadiană.

Protecția produselor de fermă și standardelor sociale

În cadrul negocierilor, UE a asigurat protecția a peste 140 de indicatori geografici europeni pentru alimentele și băuturile comercializate pe piața canadiană. Au fost incluse, de asemenea, clauze privind dezvoltarea durabilă pentru a asigura și a susține standardele de mediu și sociale. Pentru a răspunde îngrijorărilor cetățenilor că acest acord dă prea multă putere companiilor multinaționale și că guvernele nu vor putea legifera pentru a proteja sănătatea, siguranța sau mediul, UE și Canada recunosc atât în preambulul la acord, cât și într-o declarație comună atașată că prevederile se aplică fără afectarea dreptului național de reglementare.

Excepții

Acordul CETA nu va elimina barierele tarifare în domeniile serviciilor publice, serviciilor audiovizuale și de transport, precum și pentru câteva produse agricole, cum ar fi cele lactate, pui, ouă.

O protecție mai transparentă a investițiilor

Ca răspuns la presiunea Parlamentului European, mecanismul controversat al rezolvări disputelor între investitori și stat (ISDS) a fost înlocui de un sistem al tribunalelor de investiții (ICS) care are ca scop să asigure controlul guvernului asupra alegerii arbitrilor și să întărească transparența.

Acordul de parteneriat strategic UE – Canada

Deputații au aprobat și încheierea unui acord de parteneriat strategic UE-Canada (SPA). Acesta completează CETA și are ca scop întărirea cooperării bilaterale în domenii variate necomerciale, cum ar fi politica externă și de securitate, lupta împotriva terorismului, a crimei organizate, dezvoltarea durabilă, cercetare, cultură. Acordul SPA a fost aprobat cu 506 voturi la 142 și 43 de abțineri.

Ce urmează

parlamentul05

Acordul CETA se poate aplica provizoriu din prima zi a lunii care urmează datei în care ambele părți s-au informat reciproc despre definitivarea tuturor procedurilor interne necesare. Deputații se așteaptă ca aceasta să fie 1 aprilie 2017 cel mai devreme. CETA a fost declarat un acord mixt de Comisia Europeană în iulie 2016, de aceea va trebui ratificat de parlamentele naționale și regionale.

„La aproape opt ani de la debutul negocierilor, CETA a fost adoptat astăzi de Parlamentul European. Chiar dacă oficial este nevoie și de acordul individual al țărilor membre, votul din Parlamentul European va fi suficient pentru aplicarea timpurie a unor măsuri, încă din aprilie. Canada reprezintă un partener comercial și de investiții valoros pentru Uniunii Europeană. Prin intermediul acordului economic și comercial cuprinzător se vor consolida relațiile dintre UE și Canada, având o importanță geopolitică semnificativă. Există o serie de beneficii pe care le generează acest acord, generând creștere economică și favorizând crearea de noi locuri de muncă. Acordul trebuie să intre acum în procedura de ratificare la nivelul fiecărei țări UE, ceea ce va însemna un proces destul de îndelungat. Unele prevederi ale acordului intră însă în vigoare înainte de încheierea procedurii. Astfel că, ridicarea vizelor pentru români intră în vigoare, parțial, încă de la sfârșitul lunii aprilie.

daniel_Buda

Este vorba despre românii care au mai fost în Canada și au obținut anterior viză. Apoi, de la 1 decembrie, toți românii vor putea călători fără vize în Canada. CETA reprezintă cel mai ambițios acord încheiat atât de UE, cât și de Canada. Există o serie de beneficii pe care le generează acest acord. În ceea ce privește comerțul cu mărfuri, CETA va elimina aproape toate taxele vamale, în cuantum de 400 de milioane de euro pentru mărfurile originare din UE și va oferi furnizorilor europeni de servicii un acces mai larg la piețe. Nu în ultimul rând, Canada a deschis accesul la licitațiile publice pentru întreprinderile din UE într-o mai mare măsură decât pentru oricare dintre ceilalți parteneri comerciali ai săi. Astfel, întreprinderile europene vor beneficia de cel mai bun tratament pe care Canada l-a oferit vreunui partener comercial. CETA are o valoare economică semnificativă pentru Uniune generând creștere economică și favorizând crearea de noi locuri de muncă. De asemenea, se vor respecta în totalitatea cele mai ridicate standarde ale Europei în domenii precum siguranța alimentară, protecția mediului și drepturile lucrătorilor, motiv pentru care m-am exprimat în favoarea acestui acord“, a comentat deputatul Daniel Buda (PPE).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri