Caută
Close this search box.

Pentru că nu pot ieftini mai mult produsele, ţăranii dau pătrunjelul şi păstârnacul la bucată

Datele Institutului Naţional de Statistică arată că preţurile alimentelor sunt mai mari la acest început de an, decât anul trecut. În pieţe, acestă scumpire arată altfel decât pe hârtie.  Legumele nu se mai pot vinde decât la bucată, iar ciorba sărăciei se face acum cu un pătrunjel şi un păstârnac.

Statistica spune că ouăle sunt, la nivel naţional, cu aproape 0,85% mai scumpe față de finalul anului trecut. În același timp, cartofii au prețul cu 4,65% peste cel din decembrie 2016.

Legumele și conservele de legume, în schimb, sunt mai ieftine 0,15%.

Am verificat în patru pieţe bucureştene, Gorjului, Sudului, Râmnicu Sărat şi Obor, cum arată aceste date statistice. Ele arată cumva ca în legenda ”ciorbei de piatră”.

Legenda spune că într-un sat sărac a venit un înţelept să îi înveţe pe oamenii care se plângeau că mor de foame cum să surpavieţuiască.

În cartierele mărginaşe un pătrunjel costă 0,5 lei

Le-a spus că le va face o ciorbă de piatră! Înţeleptul le-a cerut cel mai mare vas din sat, apoi a pus în el un pietroi şi i-a trimis pe săteni acasă să aducă fiecare câte o legumă, un cartof, un morcov, o roşie, o gulie, fiecare ce avea. Apoi a făcut ”ciorba de piatră”, din toate legumele adusă – mâncarea fiind foarte apreciată de toţi mesenii, spune legenda.

Păstrând proporţiile, revenim la preţurile legumelor bucureştene: la unele produse au apărut oferte la bucată.

În Piaţa Gorjului şi Piaţa Sudului, adică în cartierele mai mărginaşe, legumele, în special pătrunjelul rădăcină şi păstârnacul, se vând la bucată, între 0,5 lei şi 1 leu bucata. De ce?

Nu toţi îşi permit să cumpere cu kilogramul

Pentru că oamneii nu îşi pot permite mai mult. Adică ieftinirea a ajuns la o limită de la care nu mai este rentabil comerţul, iar pentru a supravieţui, comercianţii vând produsele la bucată, nu la kilogram. ”Nu toţi îşi permit să cumpere legume cu kilogramul. Le dăm cu bucata şi îşi fac mâncare în cantităţi mai mici. Acesta este adevărul”, ne-a spus un comerciant din Piaţa Sudului.

Din păcate, nici acest tip de comerţ nu aduce clienţi, mai toate pieţele sunt aproape pustii, iar pieţele se golesc de la o zi la alta de comercianţi.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri