Caută
Close this search box.

Se apropie Postul Pastelui

Dupa duminica aceasta, 19 februarie, este oprita mancarea cu carne, cunoscuta sub denumirea de „sec de carne”, apoi duminica viitoare si de branza. Postul Pastelui dureaza 40 de zile, la care se adauga si saptamana patimilor si este cel mai aspru post de peste an, fara dezlegare la peste, undelemn, vin. Incepe luni, 27 februarie, dupa Duminica izgonirii lui Adam din Rai. Celelalte cinci duminici din post – Duminica Ortodoxiei, Duminica Sfantului Grigorie Palama, Duminica Sfintei Cruci, Duminica Sfantului Ioan Scararu si Duminica Mariei Egipteanca – au teme istorice sau spirituale care  intaresc credinta si puterea ei.

Perioada postului nu este numai o jertfa a placerilor prin abstinenta  – sustinuta de specialisti ca fiind   benefica pentru trup prin dezintoxicare  – dar si o perioada de curatare a inimii si a mintii prin rugaciune, spovedanie, impacare cu sine si cu ceilalti.

Parintele Arsenie Boca spunea despre post: ” sa nu postim in intelesul stramt – sa fim multumiti ca nu mancam carne, branza sau altceva, mancam carne de om, muscand cu vorba, clevetind, osandind, mintind sau jurand stramb. Postul nu e un juramant al stomacului, o chestiune de silueta , ci e o cale spre mantuire. Postul ne ajuta sa ne intalnim cu Dumnezeu si de a avea parte de iubirea lui Dumnezeu. Prin post facem un mic pas catre Dumnezeu, iar El, vazand ravna noastra , face mai multi pasi catre noi”.

Anul acesta Ortocsii si Catolicii vor sarbatori Pastele pe 16 aprilie.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri