Caută
Close this search box.

Mioara Roman: ”Prin ’94 ne-au furat banii din frigider şi un dosărel făcut de Petre…”

”Preţul Libertăţii”, carte semnată de Mioara Roman este, în esenţă, un reproş al Mioarei Roman la adresa lui Petre Roman că a făcut pasul spre politică în 1989 – lucru care le-a ruinat căsnicia.

”Ia fetele şi pleacă undeva, să nu ştiu unde”, scrie chiar la începutul volumului Mioara Roman despre convorbirile telefonice pe casre le avea cu soţul ei, proaspăt prim-ministru în guvernul de după 22 decembrie 1989. ”Era începutul Golgotei noastre”,  adaugă autoarea.

Mioara Roman spune că a avut un şoc atunci când a auzit că Petre a devenit premier şi, cu presimţirea unui rău iminent, l-a rugat să renuţe la acest post: ”Petre, renunţă cât mai poţi! Nici nu ştii ce te aşteaptă!”

Avea fişe pentru toţi ministeriabilii

Petre Roman nu şi-a ascultat soţia, iar în primăvară se confrunta cu primul moment foarte grav: ciocnirea interetnică de la Tîrgu Mureş. Despre acest moment Mioara Roman observase, cu ochi de journalist versat,  încă înainte de ciocnirea efectivă, că semăna izbitor cu evenimentele din 21-22 decembrei din Bucureşti. Ş-a avertizat soţul premier, dar nu a fost luată în seamă.

Petre Roman avea fişe pentru toţi ministeriabilii, fişe din care rezulta că nu prea îi avea la inimă pe Nicoale Văcăroiu şi Adrian Năstase, oamenii lui Iliescu. Starea de hărţuială din partea serviciilro secrete era sufocantă: ”Euştiam exact că ei ştiau exact câţi ne urcăm în avion, ce vorbesc eu în bucătărie… Starea aceea de urmărire permanentă Eera groazbnică”.

”Ne-am distrus destinele persoanale. Bine măcar că am scăpat cu viaţă”

Un eveniment straniu avea să o macheze puternic pentru totdeauna. ”Prin ’94 ne-au furat banii din frigider şi un dosărel făcut de Petre cu Securitatea şi cu ideile lui. Şi, într-o duminică, a dispărut şi scrisoarea de ameninţare şi şantaj trimisă lui Petre de către Dumitru Tinu, directorul de atunci al ziarului Adevărul”.

În acest context spune Mioara Roman că s-a produs rupture în cuplu. ”Noi am trăit o viaţă normală. (…) Ne-am distrus destinele persoanale. Bine măcar că am scăpat cu viaţă”.

Aşa ajunge la pasajul despre divorţ, care este simplu şi direct: ”Povara locului soţului meu în istorie mi-a afectat grav libertatea individuală, iar divorţul nu a fost decât un moment între altele”.

 

 

 

 

Un răspuns

  1. nu zic sa nu aiba cineva simpatie pentru aceasta femeie, insa nu si pentru petre roman, unl dintre cele mai vicioase caractere aparute din mocirla lui „89…Corect si cinstit ar fi ca el si toti ceilalti pm care i-au urmat, impreuna cu toti pres-edintii(si cel actual) si alte cateva caractere monstruoase(mugur isarescu, etc.) sa fie executati in public, dupa un proces legal si fara excese de zel, acesti indivizi nu au distrus o casnicie ci au distrus o natie, milioane de romani au murit cu timpul nevenit iar alte milioane sunt sclavi prin diverse tari, insa si de rusine, dar si stiind ce este in Romania, nu se mai intorc in tara, iar tara continua sa fie decimate de cei ca petre roman…Probabil ca peste 40-50 de ani(daca lucrurile nu se schimba radical) cine va va scrie o carte „WASTED NATION”, care va avea ca si subiect disparitia Romaniei dintre natii…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri