Caută
Close this search box.

Problema înarmării: România repară elicoptere vechi de 36 de ani la valoare de aparate noi

România va aloca anul acesta, conform proiectului de buget, 2,18% pentru Armată. La PIB-ul creionat, de 181,16 miliarde euro, în 2017, ar veni cam 3,94 miliarde de euro alocaţi MAPN. Desigur, banii ar trebui folosiţi, în mare parte, pentru înzestrare. Cum va fi înzestrată armata? E o întrebare la care răspund specialiştii. Putem însă să arătăm cum nu trebuie folosiţi banii pentru înzestrare militară…

IAR – Alouette

Romtehnica, companie militară coordonata de Ministerului Apărării, a atribuit în luna decembrie, fără licitații deschise, mai multe contracte militare. În spaţiul public au apărut până acum informaţii despre achiziţia, cumva pe sub masă, de echipamente și stații radio, a unui sistem de rachete antitanc portabile şi a unui radar tridimensional. Desigur, Armata trebuie echipată!…

Mai există însă un contract de 313 milioane de lei atribuit IAR Ghimbav pe 29 decembrie 2016, în condiţiile în care vechiul Guvern nu mai era abilitat să semneze astfel de contracte militare strategice. Dragnea ceruse Guvernului tehnocrat, pe 16 decembrie, să se abţină de la a mai aproba cheltuieli în domeniul militar care nu sunt validate de Parlament. Totuşi, nu s-au abţinut… Au făcut pe Moş Crăciun!

IAR Puma

 

Reparăm aparate care nu se mai fabrică

Exemplu: contractul semnat pentru reparaţii capitale la elicopterul IAR – 316B Alouette nr. 72, folosit pentru instruirea piloţilor. Reparaţia capital a structurii şi a motorului acestui aparat fabricat în 1980, adică vechi de 36 de ani,  a costat 5.650.000 de lei, aproximativ 1,255 milioane de euro.

Prin comparaţie, Şcoala Superioară de Aviaţie Civilă a achiziţionat, prin licitaţie publică, în 2003, un elicopter nou, din aceeaşi clasă, tot pentru instruirea piloţilor, la preţul de 1,069 milioane euro.

Adică repararea unui elicopter vechi este mai scumpă decât achiziţionarea unuia nou!

Reparaţiile păguboase sunt cu atât mai greu de înţeles, cu cât Statul Major al Forţelor Aeriene din România a fost anunţat de francezii de la Turbomeca despre faptul că ei nu mai produc motoare pentru elicoptere Puma şi Alouette, deoarece sunt de generaţie prea veche.

Contract derulat înainte de semnare

Contractul cu dedicaţie mai are o problem, dincolo de bani. Elicopterul IAR – 316 Alouette a fost predate IAR Ghimbav în data de 4.03 2015, deşi invitaţia de participare la negociere a fost transmisă operatorului economic în data de 8.07.2016, cu proprunerea ca negocierea să aibă loc în perioada 18.08.2016. Din informaţiile MAPN am afalt că elicopterul cu pricina a şi fost recepţionat beneficiar de  la începutul lunii octombrie 2016. Adică contractual se derula înainte de a fi semnat!

Cu alte cuvinte, s-a încălcat flagrant legea achiziţiilor publice. Pentru ce? Pentru o afacere păguboasă la adresa Armatei Române! De ce? La această întrebare ar trebui să răspundă instituţiile abilitate.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri