Caută
Close this search box.

Profesor universitar, transformat de poliţişti în infractor, după protestele din Piaţa Victoriei

Protestele din Piaţa Victoriei, în care sute de mii de oamenii au cerut demisia Guvernului, au avut şi momente care au frizat absurdul.

Prodecanul Facultăţii de Litere, lector dr. Ştefan Cătălin Constantin, ridicat de jandarmi din Piaţa Victoriei, s-a ales cu dosar penal pentru „exploatarea unei aeronave fără a poseda certificat de înmatriculare şi certificat de navigabilitate“.

De fapt, „crima“ respectabilului dascăl a constat în înălţarea pe cerul Pieţei Victoriei a unei banale drone, cu care imortaliza imagini, în cadrul unui proiect ştiinţific la care lucra.

Ştefan Cătălin Constantin a povestit, pentru „Adevărul“, cum a ajuns să fie considerat infractor, iar drona pe care a ridicat-o pe cer – un avion civil care trebuia să aibă autorizaţie de survol şi să decoleze de pe un aeroport.

La 38 de ani, Ştefan Cătălin Constantin are o carte de vizită impresionantă. Are două doctorate – unul în filologie, iar altul în arhitectură, este editor de carte şi predă cursuri la Departamentul de studii culturale şi antropologie al Facultăţii de Litere de la Universitatea Bucureşti. A coordonat mai multe colecţii de beletristică la o prestigioasă editură şi a publicat albume de fotografie dedicate patrimoniului cultural românesc.

Lucrarea sa de doctorat în arhitectură a avut ca temă simbolismul pieţelor publice ale oraşelor din Europa. Pentru realizarea imaginilor din pieţele publice ale Europei, s-a folosit de o dronă. Aceeaşi dronă cu care a captat imagini în Piaţa Victoriei, pentru o nouă lucrare de cercetare, dronă sechestrată acum de poliţie.

„În prima seară, pe 4 februarie, nu mi-a spus nimeni nimic. M-am dus chiar lângă poliţişti, într-un loc puţin mai îndepărtat de zona în care se protesta, cam la 4-500 de metri de Piaţa Victoriei, pe Bulevardul Aviatorilor. Cele mai bune fotografii ies din lateral, sunt mai expresive. Am ridicat-o de lângă poliţişti nu ca să-i sfidez, ci pentru că era o poziţie foarte bună. Nu mi-am pus nicio secundă problema că aş face ceva ilegal, cu atât mai mult cu cât în călătoriile mele am fost ajutat de poliţie.!”, povesteşte profesorul pentru adevarul.ro.

A făcut fotografii aeriene în Portugalia, Bosnia, Muntenegru, Grecia, Turcia şi altele, unde a fost ajutat chiar de poliţie.

„A doua zi s-a schimbat scenariul. Eram într-un părculeţ de pe Bulevardul Ion Mihalache, deci nu în Piaţa Victoriei. Pe mine mă interesa să văd de sus o piaţă plină de oameni pentru cartea la care lucrez, în seara aceea s-a înregistrat recordul de prezenţă la proteste – în jur de 300.000 de oameni. De altfel, atunci când am fost reţinut, lucrul ăsta a stârnit mirarea poliţiştilor, nu se aşteptau la aşa ceva. Am un doctorat pe tema asta, am făcut şi o expoziţie cu fotografii aeriene din pieţe – cred că am suficiente alibi-uri încât să fiu crezut fără cea mai mică reţinere.

Mi-au spus că risc o pedeapsă de la 3 la 6 ani, pentru că n-am brevet de pilot

Cred că era ora 22.00. Au venit nişte jandarmi, s-au prezentat şi mi-au cerut – dacă mai reţin bine – un permis de pilot şi alte acte de care nu auzisem niciodată. Le-am spus că nu am aşa ceva. Au fost politicoşi şi civilizaţi, m-au rugat să-i însoţesc la Secţia 3 Poliţie, cu precizarea să nu fiu violent.

A venit şi un inspector. Au făcut un proces-verbal, mi-au luat o declaraţie. Mi-au făcut fotografii din faţă şi din profil, exact ca în filme. Mi-au sechestrat drona, i-au făcut fotografii pe toate părţile. Mi-au spus că procesul-verbal e o formalitate. La un moment dat, chiar le-am atras atenţia că nu sunt îmbrăcat cum au scris în procesul-verbal. Scria că am pantaloni negri, iar eu aveam albaştri, că am ghete negre, iar eu aveam ghete bordo. Am semnat totuşi documentul, am rămas pe aceeaşi notă amuzantă.(…)

Mi-au citat un articol de lege, mi-au spus care este infracţiunea de care sunt suspectat. Am aflat că am pilotat o aeronavă fără a fi înregistrată şi fără să am autorizaţii de navigabilitate sau brevet. Cu alte cuvinte, nu eram pilot de aeronave civile.

Mi-au spus că risc o pedeapsă de la 3 la 6 ani. Am început să râd pentru că nu îmi venea să cred. A râs şi inspectorul, era amuzat. Mi-a spus şi ce taxă ar fi trebuit să plătesc pentru licenţa de zbor – 90 de euro + TVA, echivalentă cu cea a unei aeronave Boeing 747. Nu vorbim despre taxă, dacă e mare sau mică, ci despre faptul că ne aflăm într-o situaţie în care legea nu face nici o diferenţă între un ditamai avionul şi o dronă. E ca şi cum ai cere ca o bicicletă să aibă număr de înmatriculare ca orice maşină, căci merge pe stradă, iar biciclistului, permis de conducere.

Mi-a spus că până în seara anterioară nu şi-a pus problema că aşa ceva e ilegal, dar că au primit indicaţii cât se poate de precise în acest sens. Am întrebat dacă mai e cineva în situaţia mea şi mi s-a spus că mai sunt doi „piloţi“ – jurnalişti austrieci. Apoi mi-au dat drumul, mi-au spus că vor trimite dosarul la parchet şi că sunt urmărit penal.

Acasă am văzut şi eu legea pe care am încălcat-o şi mi-am pus întrebarea cum de o lege de acum 20 de ani poate face referire la drone, când acestea nu se inventaseră. Legea face referire la avioane, la aeroporturi, dar, evident, nu la drone”, spune profesorul Ştefan Cătălin Constantin, care consideră că a fost o acţiune de intimidare.

FOTO: adevarul.ro

 

 

2 răspunsuri

  1. Asta este una din marile probleme ale romanilor: ignoranta si luarea in deradere a unor lucruri pe care nu le inteleg sau nu le stiu, inclusiv a Legii…Sigur ca -daca se va inainta si finaliza cazul- nu se cere o pedeapsa maxima(banuind ca tipul nu are antecedente) insa TREBUIE aspru pedepsit(chiar cu inchisoare), faptul ca drona are alta denumire decat un avion, nu o face mai putin periculoasa pentru un singur individ (sa minimalizam) sau un autoturism lovit frontal in parbriz la o viteza si de 30 km/h, in timp ce aceasta (drona) cade pentru ca aparatele zburatoare(mari sau mici) sunt inca departe de a fi atins un grad total de siguranta, in timpul zborului…Iar un sofer lovit frontal de o asemenea „acviluta”, cu parbrizul facut mii de chipuri , etc., etc. or va frana brusc, or va „trage de volan”, cea ce poate duce la un accident in lant, chiar cu pierderi de vieti omenesti , si avarii materiale consistente.Dar chiar daca nu ar fi asa-insa este-, Legea e Lege iar ignoranta nu este o scuza….Iar faptul ca individul are nu stiu ce doctorate si carti scrise nu trebuie sa conteze chiar de loc, oamenii sunt adusi la judecata pentru ce fac rau (sau nu fac bine, desi este evident ca ar fi trebuit si putut sa faca) , binele facut de ei trebuie inteles ca o norma zilnica a factorului uman si nu ca o datorie de exceptie.

  2. Si masina face zilnic accidente, sa le interzicem, iar prostii scriu aberatii ca cel mia sus…sa-i interzicem

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri