Caută
Close this search box.

Record pe piaţa de artă: Cel mai scump tablou din România

Au trecut mai mult de 150 de ani de când Grigorescu a fost remarcat de Mihail Kogălniceanu și trimis la Paris, la studii. A fost un pictor popular în vremea sa și rămâne la fel de apreciat și acum când deține recordul celei mai bine vândute pânze într-o licitație.

În decembrie, la București, un tablou semnat de Nicolae Grigorescu a stabilit un record național cu suma de 320.000 de euro. Pare o victorie amară pentru un înaintaș al lui Adrian Ghenie care a stabilit un record la Londra cu suma de 9 milioane de dolari. Piața din România însă rămâne fidelă regulilor sale: cel mai bine vândut artist de la noi rămâne Grigorescu.

„E constant bine vândut pentru că este bine vândut de 150 de ani, deci de când era încă tânăr, pe la 30 și ceva de ani, când se întorcea din Franța, el vindea excepțional de bine, cam cum vinde Ghenie astăzi, la 2, 3, 4, 5 milioane în afară, așa vindea Grigorescu, dar vindea în țară. Poate și de aceea cota lui este așa de însemnată și în stratul acela profund al viziunii noastre colective,” spune Iulian Pleștiu, expert casă de licitații.

Lucrarea „Țărăncuțe (De la fântână)” a făcut parte din celebra colecție a sculptorului Constantin Baraschi. După 1966 a ajuns la medicul Ovidiu Xenakis, cel care a donat și renumita lucrare „Car cu boi” de la Muzeul Național de Artă al României. Urma „Țărăncuțelor” s-a pierdut până la jumătatea anului 2016, când cineva a adus pânza la casa de licitații din București.

Muzeul de Artă din București nu și-a arătat intenția de a cumpăra tabloul.

„Un posibil colecționar Grigorescu sau posesor de Grigorescu a sunat la ușă și a cerut spre evaluare o lucrare de Grigorescu. Așa se întâmplă de obicei, așa apar lucrările. Majoritatea. (…) Sunt colecționari care își fac expoziții sau cataloage de expoziții, o practică încă la început la noi, dar, vă spun sincer, 80% din lucrările din piață sunt absolut necunsocute. Pur și simplu apar și apoi un comitet de oameni stăm și ne uităm și ne minunăm și le punem în vânzare mai departe și sperăm să meargă bine,” adaugă Iulian Pleștiu, expert casă de licitații, potrivit digi24.ro.

FOTO: stiri.com.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri