Ministerul Finanţelor continuă să se împrumute tot mai scump de la bănci, în condiţiile în care a vândut, luni, obligaţiuni de stat în valoare de 323,65 milioane lei (71,8 milioane euro), scadente la 19 decembrie 2022, uşor peste suma programată, pentru care bancile vor primi un randament mediu anual de 3,30%, sensibil peste nivelul din licitaţia precedentă pentru aceeaşi scadenţă, arata datele publicate de Banca Naţională a României (BNR), citate de news.ro.

Valoarea anunţată a licitaţiei a fost de 300 milioane lei, dar licitaţia a inclus şi sesiunea suplimentară pentru oferte necompetitive, de 45 milioane lei.

Cele opt bănci participante la licitaţie au oferit 678,8 milioane de lei, dublul sumei cerute de stat.

Obligaţiunile emise de către stat au o rată a cuponului de 3,5%. În urma licitaţiei, randamentul maxim oferit de catre stat a fost de 3,31%, iar cel mediu, de 3,30% pe an, potrivit datelor BNR.

În 16 si 17 ianuarie, la precedenta licitaţie de titluri din aceeaşi serie, cu scandenţa în 19 decembrie 2022, Ministerul Finanţelor a luat de la bănci 775,4 milioane de lei, la un randamant mediu de 3,14% pe an, apropiat de costul din decembrie.

Licitaţia vine după un esec total la licitaţia precedenta, de joi, când Ministerul Finanţelor a încercat să vândă obligaţiuni de 600 milioane lei scadente în 25 februarie 2019, însă a decis să respingă toate ofertele băncilor, care au cerut dobânzi considerate prea mari.

Ministerul Finanţelor şi-a propus pentru februarie 2017 să împrumute de pe piaţa internă 3,9 miliarde lei, din care 1,8 miliard de lei prin certificate de trezorerie, iar 2,1 miliarde lei prin emisiuni de obligaţiuni, la care s-ar putea adăuga câteva sute de milioane de lei prin licitaţii suplimentare.

Pentru ianuarie 2017, Finanţele anuntaseră un calendar de împrumuturi de 3,4 miliarde lei, dar a luat efectiv cu împrumuta doar 3,1 miliarde lei.

România se împrumută pentru că are deficit bugetar, respective cheltuieşte mai mult decât produce. Anul trecut, deficitul bugetar a fost de 2,6%, adică un gol la visterie de aproximativ 5 miliarde de euro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here