Caută
Close this search box.

Sarkozy, retrimis în judecată pentru depășirea cheltuielilor de campanie în 2012

Nicolas Sarkozy

 

Justiția franceză a dispus retrimiterea în judecată a fostului președinte de dreapta Nicolas Sarkozy și a 13 protagoniști în ancheta privind cheltuielile acestuia de campanie înainte de alegerile prezidențiale din 2012, implicând un sistem vast de facturi false, relatează AFP, citând o sursă judiciară.

Sarkozy, care s-a retras din politică în noiembrie după eșecul său în alegerile primare ale dreptei franceze în perspectiva alegerilor prezidențiale din primăvară, a fost retrimis în judecată pentru finanțarea ilegală a campaniei sale electorale din 2012, relatează Agerpres.

Justiția îl acuză că a depășit cu bună știință limita cheltuielilor permise de lege, fixată la 22,5 milioane de euro.

După fostul președinte de dreapta Jacques Chirac (1995-2007), condamnat în 2011 la doi ani de închisoare cu suspendare într-un caz de locuri de muncă fictive la Primăria din Paris, aceasta este pentru a doua oară când un fost șef de stat este retrimis în judecată în Franța din 1958, la începutul celei de-a Cincea Republici. A Cincea Republică este sistemul politic cu forma de stat republicană în vigoare în Franța după 5 octombrie 1958 până în ziua de astăzi. A Cincea Republică urmează celei de-a Patra Republici, instaurată în 1946.

„Judecătorul de instrucție primul sesizat” în dosar, Serge Tournaire, a ordonat vinerea trecută retrimiterea cazului în instanță penală, a indicat sursa judiciară.

Un alt judecător nu a semnat însă ordinul, un element de care ar putea profita Nicolas Sarkozy pentru a contesta retrimiterea sa în judecată.

Ancheta, deschisă în 2014, a vizat un vast sistem de facturi false concepute pentru a ascunde cheltuieli masive de campanie depășite.

În afară de Nicolas Sarkozy, judecătorul a dispus retrimiterea în instanță a altor 13 persoane, inclusiv foste cadre ale partidului său, pentru fals sau de uz de fals, abuz de încredere, ascundere, escrocherie sau complicitate și complicitate la finanțarea ilegală a campaniei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri