Caută
Close this search box.

Scandal la Spitalul Colentina. Managementul defectuos atentează la viața a doi pacienți

Avertismentul este dat de doi neurochiurgi ai Spitalului Colentina din București, dr.Ionuț Gobej și dr.Dorin Bica, care atrag atenția asupra faptului că sectia de terapie intensă nu va putea asigura supravegherea necesată pentru doi pacienți, programați pentru o operație neurochirugicală. Situația este cauzată de noul manager al unității, dr.Silvi Ifrim, instalată de curând în funcție de primarul general al Capitalei, Gabriela Firea.

Actualul manager al Spitalului Colentina a dispus ca sectia ATI a spitalului sa functioneze doar pana la orele 15.00, motivând lipsa de personal. În condițiile date, printr-o adresă, medicii neurochirurgi demonstrează că viața celor doi pacienți nu poate fi salvată. ”Sectiei de neurochirurgie s-au adresat doi pacienti cu patologie tumorala benigna, insa cu o situatie clinica deosebit de grava, cu un prognostic vital ce ar putea fi mai mic de o luna in lipsa operatiilor, dar care, daca operatiile s-ar face cu succes, ar avea o speranta de viata egala cu a populatiei generale. Cei doi pacienti au fost programati pentru interventii in a doua parte a lunii februarie, in prezent realizandu-se bilantul si planul preoperator. Este de stiut ca, cei doi pacienti au vazut neurochirurgi din toate clinicile de profil din Bucuresti, acestia declinandu-si competenta. Problema a aparut pentru ca timpul operator mediu pentru fiecare pacient este de aproximativ 12 ore, astfel neputandu-se efectua interventiile pana la ora 15 (lipsa personalului ATI, neplata orelor suplimentare, concedierea de personal), pacientii fiind condamnati la moarte”, arată cei doi medici în adresa către autoritățile publice.

Începând din ianuarie 2017, personalul ATI a fost redus numeric de către noul manager, iar orele suplimentare nu au mai fost plătite (personalul era deja subnormat, ceea ce constituia o situatie extraordinara, care legal ar fi permis acordarea acestor plăți, deși există o ordonanță care spune că personalul corect normat nu are dreptul la plata orelor suplimentare). ”A făcut asta în condițiile în care resursa umana este total insuficientă în spitalele publice și toti medicii noștri fac un efort extraordinar pentru a convinge oameni să se alature echipelor din care facem parte. Aceste acțiuni ale doamnei manager au dus la imposibilitatea realizării de intervenții neurochirurgicale după ora 15”, a declarat dr.Ionuț Gpbej pe pagina sa de socializare.

Secția de neurochirugie de la Colentina, singura din sistemul public care utilizează tehnici minim invazive

În 2016, cei doi medici de la Spitalul Clinic Colentina din Bucureşti au operat pe creier un pacient conştient, o premieră în sistemul public de sănătate. Femeia de 48 de ani a ştiut tot timpul ce se întâmplă cu ea, iar medicii spun că toată operaţia s-a desfăşurat în timp ce pacienta vorbea, râdea şi desena pe hârtie.
Echipa de neurochirurgie din Spitalul Colentina a reușit sa creeze o bază tehnică și profesională care permite un tratament neurochirurgical care se aliniază standardelor anului 2017. În sectia noastră se operează folosind tehnici minim invazive (key hole neurosurgery, neuro endoscopie, endoscopie trans sfenoidala, etc), fiind astfel prima sectie romanească de stat ce ofera pacientilor săi accesul la astfel de terapii. In plus, în sectia noastra s-au realizat intervenții în premiera in sistemul public, spre exemplu „awake craniotomy” – tehnica utiizata in extirparea unor tumori primitive cerebrale. Pacientii nostri beneficiaza de tehnica si tehnologii de inalta performanta cum ar fi: microscop operator ultraperformant cu filtre pentru fluorescența vasculară și tumorala (permite exereza extinsa a tumorilor cerebrale si cresterea sigurantei în chirurgia vasculara cerebrala si spinala), neuroendoscopie, endoscopie transsfenoidala, keyhole endoscopic, keyhole combinat endoscopic si microscopic, keyhole microscopic, electrofiziologie intraoperatorie (potentiale evocate motorii, senzitive, auditive, vizuale, stimulare nervoasa directa, etc), cavitron, truse de microchirugie ultraperformante, fiind singura sectie de stat care dispune de toate aceste tehnici si tehnologii care sunt si utlizate la toti pacientii operati. Toate acestea sunt posibile avand si sprijinul extraordinar al sectiei de ATI, care dispune de medici excepționali”, a mai afirmat doctorul Gobej.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri