Uniunea Europeană nu dispune momentan de mijloace legale prin care să penalizeze producătorii care distribuie sub aceleaşi branduri alimente de calitate diferită în statele membre, susţine Comisarul pentru Sănătate şi Siguranţa Alimentelor, Vytenis Andriukaitis, citat de site-ul publicaţiei maghiare HVG.

Andriukaitis a explicat că operatorii din industria alimentară nu pot fi obligaţi să îşi adapteze produsele la puterea de cumpărare sau gusturile naţionale. Oficialul european îi încurajează însă pe consumatori să ceară producătorilor aceeaşi calitate a produselor, îndiferent în ce ţară trăiesc, şi să îşi exprime opiniile prin intermediul organizaţiilor de protecţie a consumatorilor. Comisarul a mai spus că o companie este liberă să decidă ce ingrediente foloseşte în produsele comercializate în state diferite, cu condiţia să informeze cu exactitate consumatorii prin menţionarea acestora pe ambalaje.

Autorităţile din Ungaria, Cehia şi Slovacia au criticat în ultimele săptămâni companiile multinaţionale care comercializează sub aceleaşi branduri alimente de calitate mai proastă decât cele din Occident. Ministerul ungar al Agriculturii, Sándor Fazekas, a ordonat autorităţii pentru siguranţa alimentelor, Nebih, să compare calitatea a 100 de produse alimentare comercializate sub aceleaşi branduri în ţară şi străinătate, pentru a vedea dacă există diferenţe, potrivit agenţiei News.ro. Ministrul ceh al Agriculturii, Marian Jurečka, a declarat, tot în această săptămână, că Cehia va presa Uniunea Europeană să interzică vânzarea de alimente de calitate inferioară în Europa de Est sub acelaşi branduri sub care sunt comercializate produse mai bune în Occident. Şi autorităţiile din Slovacia au anunţat că au descoperit diferenţe de gust, compoziţie şi aspect în aproape zece produse vândute local, prin comparaţie cu aceleaşi produse din Germania şi Austria.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.