Caută
Close this search box.

Serghei Lavrov: Acțiunile NATO la frontierele Rusiei au caracter provocator

 

Acțiunile NATO în apropierea frontierelor ruse au un caracter provocator și destabilizator, a declarat ministrul de externe rus Serghei Lavrov, într-un interviu apărut vineri în semioficiosul Izvestia, potrivit RIA Novosti.

„Acțiunile întreprinse de Alianță în regiuni adiacente frontierelor ruse au, fără dubii, un caracter provocator și destabilizator”, a insistat Lavrov, referindu-se la desfășurarea de contingente militare suplimentare în Polonia și statele baltice. „Între altele, se duc discuții cu privire la posibilitatea unor prezențe similare a aliaților în alte țări din Europa de Est, în special în Bulgaria și România”, a spus el, potrivit Agerpres.

Șeful diplomației Moscovei a plasat în categoria de acțiuni provocatoare și „realizarea consecventă de către țări membre separate ale blocului a planurilor naționale de modernizare a forțelor armate și construirea de noi infrastructuri militare, precum și creșterea semnificativă a numărului și amplorii exercițiilor în apropierea frontierelor noastre”.

„O deosebită îngrijorare suscită construcția în continuare a sistemului de apărare antirachetă al SUA în Europa, asupra orientării reale antirusești a căruia noi nu ne-a îndoit niciodată. Astfel,”nouă veche” politică a NATO privind descurajarea Rusiei, inclusiv decizia unilaterală cu privire la înghețarea completă a cooperării practice cu noi pe linie civilă și militară duce la o creștere a neîncrederii și la subminarea echilibrului existent de forțe în Europa”, a spus Lavrov, citat de RIA Novosti.

De fapt, Alianța Nord-Atlantică și-a suspendat cooperarea cu Rusia în 2014 din cauza rolului jucat de Moscova în criza din Ucraina și a decis consolidarea flancului său estic în urma anexării peninsulei ucrainene Crimeea de către Federația Rusă și a conflictului separatist din estul teritoriului ucrainean. Kievul și Occidentul acuză Moscova că sprijină cu arme și combatanți rebelii separatiști proruși, dar Rusia neagă aceste acuzații.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri