Caută
Close this search box.

Sindicaliștii din sănătate vor discuții ”aprofundate” despre prețurile medicamentelor

farmacie sirop tuse

 

Politica de preț a medicamentelor trebuie stabilită abia după ce vor exista discuții aprofundate cu toate părțile implicate, respectiv pacienți, prin asociații de pacienți, medici, prin formațiunile profesionale reprezentative, și producători și distribuitori, atrag atenția, într-un comunicat, reprezentanții Federației Sindicale Hipocrat și ai Alianței Medicilor pentru Modernizarea Sistemului Medical.

‘Federația Sindicală Hipocrat și Alianța Medicilor pentru Modernizarea Sistemului Medical solicită ministrului Sănătății, dl. Florian Bodog, să decidă cu celeritate care sunt cele mai potrivite măsuri pentru ca pacienții să nu aibă de suferit. Așteptăm ca o astfel de decizie, de reducere a prețului medicamentelor, să fie luată abia după ce vor exista discuții aprofundate cu toate părțile implicate — pacienți, prin asociații de pacienți, medici, prin formațiunile profesionale reprezentative și producători, distribuitori. Fără un impact analizat riguros, riscăm să punem în pericol sănătatea oamenilor, ceea ce nu cred că își dorește cineva. Înainte de a stabili un preț mai mic, trebuie să vedem dacă vom mai avea ce să cumpărăm cu banii respectivi. Există voci care atrag atenția cu privire la riscul dispariției medicamentelor de pe piață și o accentuare a fenomenului de export paralel. Cât sunt ele de justificate și cum pot fi prevenite astfel de situații, acestea sunt răspunsurile pe care le așteptăm de la Ministerul Sănătății’, susține președintele Federației Sindicale Hipocrat din România, Ion Cotojman.

La rândul său, președintele Alianței Medicilor pentru Modernizarea Sistemului Medical, Bogdan Tănase, consideră că România trece printr-o criză cronică în ceea ce privește accesul populației la medicamente și vaccinuri, iar cauzele sunt multiple.

‘Asistăm în România la o criză cronică în ceea ce privește accesul populației la medicamente și vaccinuri, situație semnalată atât de organizația noastră, cât și de multe alte organizații. Cauzele sunt multiple, dar politica prețurilor medicamentelor este una dintre ele. Deși ca lozincă sună foarte bine, politica ‘medicamente ieftine pentru români’ și-a dovedit în decursul anilor falimentul, ea fiind în aplicare de cel puțin doi ani, iar efectele directe și imediate nefiind altele decât dezvoltarea exportului paralel și înrăutățirea crizei medicamentelor. Considerăm că măsuri cum ar fi negocierea reală a prețului, cuplată cu acte normative clare care să limiteze exportul paralel, ar fi singurele care pot ameliora această criză”, susține Tănase.

Conform Ordinului Ministrului Sănătății nr. 75 din februarie 2009, producătorii de medicamente sunt obligați să actualizeze anual prețul produselor vândute în România, în funcție de prețurile din alte 12 state ale Uniunii Europene la care se raportează România (Bulgaria, Cehia, Ungaria, Slovacia, Lituania, Polonia, Germania, Italia etc).

După o decizie similară luată în 2015, o recalculare ar putea plasa România sub minimul menționat, fapt care, în lipsa unor politici coerente, ar putea atrage după sine dispariția unor medicamente, fie prin retragerea lor, fie prin export paralel.

Sursa foto: Gorjeanul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri