Caută
Close this search box.

Sistemul energetic naţional este aproape de colaps

Federaţiei Asociaţiilor Companiilor de Utilităţi din Energie (ACUE) atenţionează asupra faptului că situaţia de pe piaţa de energie electrică este deosebit de gravă. În acest moment alimentarea consumatorilor, inclusiv cei casnici, este pusă în pericol.

”Neonorarea contractelor coroborată cu o creștere masivă a prețurilor energiei electrice tranzacționate pe Piața pentru Ziua Următoare (PZU) și Piața de Echilibrare (PE) este de natură să afecteze alimentarea cu energie electrică a consumatorilor casnici și a celor non-casnici beneficiari ai serviciului universal”, spune comunicatul ACUE.

Gerul lunii ianuarie a ridicat consumul de energie electrică la cote la care producătorii nu se aşteptau. S-a pompat de urgenţă energie în surplus, de la termocentrale, la un preţ mai mare. Astfel, energia de pe piaţă s-a scumpit brusc. Această scumpire s-a amplificat şi s-a perpetuat nejustificat, Spune Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), instituţie care a demarat o investigaţie în acest caz.

„În cadrul ANRE s-au luat decizii privind începerea unor investigaţii”

”Ca urmare a suspiciunilor privind existența unor posibile manipulări apărute în piața de energie electrică, în cadrul ANRE s-au luat decizii privind începerea unor analize și/sau investigaţii. Analizele se vor efectua împreună cu Consiliul Concurenței, în calitatea sa de autoritate naţională în domeniul concurenţei care pune în aplicare şi asigură respectarea prevederilor naţionale şi comunitare de concurenţă”,spune ANRE.

Rezultatele vor fi aflate la mijlocul lunii februarie. Până atunci însă, sistemul energetic ar putea intra în colaps.

„Preturile sunt la cele mai mari niveluri înregistrate în ultimele decenii, sistemul este aproape de limita de functionare, iar unii furnizori denunță unilateral contractele, lăsând clienţii fără serviciul de furnizare a energiei”, spun şi reprezentanţii ENEL. Cu alte cuvinte, sistemul energetic este aproape de colaps.

Preţurile energie electrice sunt, în acest moment, de aproximativ 650 de lei (144 euro) per MWh, faţă de o medie a lunii decembrie de 194 de lei (43 euro).

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri