Caută
Close this search box.

Statistici îngrijorătoare: personalul calificat a dispărut din România

Potrivit studiului emis de ManpowerGroup, la nivel global, în 2016, s-a înregistrat cea mai mare criza de talente din 2007 până acum și o creștere cu doua procente față de 2015. România se regăsește pe locul trei în topul țărilor care se confruntă cu aceasta problemă.

Aflați în imposibilitatea de a găsi candidați compatibili cu posturile disponibile, 53% dintre companii încearcă să compenseze prin traininguri și programe de dezvoltare adresate propriilor angajați, menite să aducă un update constant competențelor necesare. Astfel, numărul companiilor care acordă importanță și urmăresc să investească în personalul existent a crescut semnificativ, într-un singur an numărul acestora dublându-se. Însă activitățile ce ar putea face posibilă o schimbare cu adevărat relevantă și ar putea modifica tendința ascendentă actuală a crizei în sectorul resurselor umane sunt programele de practică și internship-uri pe care tot mai multe universități le pun la dispoziția tinerilor, chiar dacă durata acestora este de multe ori insuficientă, pentru a oferi o experiența relevantă.

72% din personalul României este subcalificat

Nevoile în materie de abilități ale angajaților se schimbă rapid, ceea ce poate face tot mai greoi procesul de recrutare. În această situație, angajatorii caută tot mai des soluții în propriile companii și mai mult de jumătate aleg să își pregătească personalul.

Este o creștere considerabilă, în comparație cu rezultatele studiului din 2015, când doar 20% prioritizau trainingul și dezvoltarea personală pentru ocuparea posturilor.

În topul țărilor cu personal subcalificat, România este situată pe locul 3, cu un procent de 72%, după Japonia, 86% și Taiwan, 73%.

În țările din Europa criza de personal calificat atinge cel mai înalt nivel din 2006 până în prezent, crescând de la 32%, cât era în 2015, la 36%, cu un deficit de talente în anumite sectoare de activitate importante, pentru posturi precum inginer și reprezentant vânzări.

Electricienii și tâmplarii pricepuți sunt cei mai căutați, la nivel global

În acest context, programele de internship devin tot mai importante și, dacă înainte erau o opțiune, acum ele pot reprezenta cea mai eficientă metoda de a impiedica o criză pe piața muncii. Este tot mai evidenta nevoia de calificare timpurie, practica jucând un rol foarte important în formarea tinerilor în viitori angajați profesioniști.

La nivel global, cele mai dificile posturi de ocupat, spun angajatorii chestionați, sunt cele specifice unor meserii precum electricieni sau tâmplari, în timp ce pe locul secund sunt cele din domeniul IT – programatori, developers, managers, administratori. Topul este completat de posturile de agent de vânzări, inginer, tehnician, contabil. În Europa, sectoarele de activitate care au înregistrat cea mai mare scădere vizează posturile de inginer și reprezentant vânzări.

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri