UDMR cere tuturor partidelor să blocheze în parlament ordonanța de urgență care modifică codul penal.

UDMR cere celor care pot să retragă Ordonanța să o facă și un pact între toate partidele politice, un pact prin care să se spună foarte clar că niciodată, prin Ordonanță de Urgență, nu se vor mai modifica codurile penale și codurile de procedură penală. Este o situație inacceptabilă, spun cei de la UDMR.

„Situaţia actuală este foarte îngrijorătoare, arată deciziile Curţii Constituţionale conform cărora numeroase articole ale Codului Penal şi Codului de Procedură Penală sunt neconstituţionale. Codurile trebuie modificate, dar nu oricum. Poziţia UDMR este că legiferarea prin ordonanţe de urgenţă este inacceptabilă, mai ales în cazul Codului Penal şi al Codului de Procedură Penală. Statul de drept se bazează pe principiul separării puterilor în stat. Legiferarea este sarcina şi responsabilitatea Parlamentului. Modalitatea de adoptare legislativă prin OUG este, în opinia noastră, inacceptabilă. Prin urmare, UDMR propune semnarea unui acord politic între partidele politice, un pact prin care fiecare formaţiune să-şi asume responsabilitatea ca, în cazul accederii la guvernare, nu va modifica prin OUG Codul Penal şi Codul de Procedură Penală”, a declarat Korodi Attila, liderul deputaților UDMR.

El a arătat ordonanţa de urgenţă adoptată de Guvern privind codurile penale pune în acord legislaţia doar cu cinci dintre cele 40 de decizii luate de către CCR în acest domeniu, motiv pentru care este nevoie de un proiect de lege mai cuprinzător.

„UDMR va propune partidelor politice şi preşedintelui statului, în cadrul consultărilor care vor avea loc săptămâna viitoare, ca, în urma unei dezbateri, Parlamentul să modifice Codul Penal prin procedură de urgenţă, astfel încât toate deciziile CCR să fie incluse în textul de lege. UDMR a depus azi amendamentele formulate în privinţa modificării Codului Penal. Una din propunerile Uniunii vizează eliminarea sumei limită de 200.000 lei pentru infracţiunea de abuz în serviciu, deoarece această prevedere nu a fost făcută la propunerea Curţii Constituţionale”, a conchis deputatul Korodi Attila.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here