Caută
Close this search box.

Demersurile lui Buda au avut ecou: cercetătorii români vor fi plătiţi precum confraţii din Vest!

Cercetătorii care lucrează în cadrul unor proiecte cu finanțare europeană vor primi un salariu cel puțin la fel de mare ca atunci când sunt implicați în proiecte naționale. În plus, ei vor fi eligibili pentru o retribuție suplimentară de până la 8.000 de euro pe an.

Comisia a decis în această săptămână introducerea acestei modificări privind salarizarea în programul de finanțare a cercetării și inovării Orizont 2020. Carlos Moedas, comisarul european pentru cercetare, știință și inovare, a declarat: „A fost găsită o soluție pentru o problemă serioasă, facilitându-se astfel participarea tuturor cercetătorilor în proiecte Orizont 2020. Ea va contribui la reducerea diferențelor salariale dintre cercetători și, la final, va permite diferitelor țări să își păstreze cele mai talentate minți. Este o dovadă a importanței pe care o acordăm partajării excelenței și reducerii disparităților în domeniul inovării”.  Prin modificarea menționată, Comisia a ajustat conceptul de salarizare din Formularul-Model de Acord de Finanțare Nerambursabilă (grant) din programul Orizont 2020, pentru a-l pune în concordanță cu practicile naționale. Noua măsură se aplică retroactiv în toate proiectele în curs, finanțate prin Orizont 2020.

Scrisoarea lui Daniel Buda către Jean-Claude Juncker

20160707_EP-039214D_CCR_078

Decizia de a modifica conceptul de salarizare a pornit de la angajamentul Comisiei Europene, luat în 2016, de a găsi soluții pentru diferențele de salarizare ce existau între prevederile legislațiilor naționale și normele ce gestionează programul Orizont 2020. Aceste diferențe aveau un impact nedorit asupra participării în program a cercetătorilor din statele membre cu nivel redus al salariului de bază.  Reamintim faptul că europarlamentarul român Daniel Buda a fost unul dintre cei care au insistat ca cercetătorii români să beneficieze de aceleaşi drepturi ca şi confraţii lor din Europa de Vest. În acest sens, el i-a trimis o scrisoare preşedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, în noiembrie 2016. În răspunsul său, redactat la sfârşitul lunii decembrie a anului precedent, fostul premier din Luxemburg a admis că euroalesul român are dreptate şi a promis că se vor lua măsuri.

Citeşte neapărat şi: 

Daniel Buda: „Cercetarea din România, o Cenuşăreasă a societăţii şi o victimă a incompetenţei autorităţilor“

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri