Caută
Close this search box.

Certificatul de ”școală europeană”, valabil trei ani

Reprezentanţii Ministerului Educaţiei Naţionale (MEN) şi cei ai sindicatelor din învăţământul preuniversitar au semnat Contractul colectiv de muncă pe 2017, se arată într-o notă publicată pe site-ul instituţiei.
Documentul este semnat de MEN şi federaţiile sindicale reprezentative din învăţământ: Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ şi Federaţia Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret”.
„Contractul colectiv de muncă unic la nivel de sector de activitate – învăţământ preuniversitar are ca scop stabilirea, în condiţiile legii, a drepturilor şi obligaţiilor reciproce ale angajatorului şi salariaţilor membri de sindicat, precum şi condiţiile specifice de muncă şi urmăreşte promovarea şi garantarea unor relaţii de muncă echitabile, de natură să asigure protecţia socială a salariaţilor”, reliefează  sursa citată.
În ceea ce priveşte condiţiile specifice de muncă, determinate conform legii, drepturile şi obligaţiile părţilor se vor stabili prin contractele colective de muncă încheiate la nivelul inspectoratelor şcolare şi al celorlalte unităţi şi instituţii subordonate, avându-se în vedere prevederile acestui contract colectiv de muncă. Angajatorul are toate drepturile şi obligaţiile care decurg din legislaţia în vigoare şi din contractul colectiv de muncă.
Unităţile de învăţământ preuniversitar care au derulat proiecte în cadrul programelor europene din domeniul educaţiei şi formării profesionale, tineretului şi sportului se vor putea înscrie până pe 27 martie la cea de a XIV-a ediţie a competiţiei pentru obţinerea certificatului „Şcoală Europeană”.
Într-o  notă publicată pe site-ul MEN, se menţionează, competiţia constă în evaluarea calităţii şi coerenţei managementului şcolii, reflectat în documentele manageriale, precum şi a impactului pe care activităţile derulate în cadrul proiectelor europene l-a avut asupra culturii organizaţionale şi a ethosului şcolii.
Odată obţinut, certificatul „Şcoală Europeană” este valabil pentru o perioadă de trei ani, după care şcoala trebuie să candideze din nou pentru a reconfirma titlul obţinut.
La cele 13 ediţii de până acum au participat 1.672 de unităţi de învăţământ din toate judeţele ţării şi 651 dintre acestea au primit certificatul şi trofeul „Şcoală Europeană”.
„Ediţia din 2017 are o încărcătură simbolică aparte. Anul 2017 marchează împlinirea a 30 de ani de la lansarea programelor europene din domeniul educaţiei şi formării profesionale, 20 de ani de când unităţile de învăţământ din România participă la aceste programe europene, 10 ani (1 ianuarie 2007) de când România a aderat la Uniunea Europeană şi 60 de ani (25 martie 1957) de la semnarea Tratatului de la Roma prin care a fost instituită Comunitatea Economică Europeană (EEC)”, arată sursa citată.
Pe baza rezultatelor obţinute la evaluarea candidaturilor şcolilor înscrise în competiţia „Şcoala Europeană”, Ministerul Educaţiei Naţionale va stabili numărul de şcoli premiate şi va organiza festivitatea de decernare a certificatelor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri