Caută
Close this search box.

Ce aduce noul contract-cadru în Sănătate. Medicina dentară, gratuită pentru elevi

În noul contract cadru, care prevede decontarea serviciilor medicale de la fondul asigurărilor sociale de sănătate pentru anul în curs, pentru medicina dentară se introduce decontarea 100% a tarifelor aferente serviciilor acordate elevilor, ucenicilor și studenților, cu vârsta între 18 și 26 ani (inclusiv absolvenții de liceu, până la începerea anului universitar, dar nu mai mult de 3 luni), care nu realizează venituri din muncă (procent anterior de decontare: 60%).

De asemenea, valoarea minimă a punctului per serviciu pentru asistența medicală primară va crește. Pentru asistența medicală ambulatorie clinică de specialitate și pentru acupunctură, valoarea minim garantată a punctului pe serviciu se majorează de la 2,1 la 2,2 lei.

Totodată, în cadrul serviciilor medicale preventive și profilactice: pentru screeningul sindromului dismetabolic la copiii de peste 6 ani cu indicele de masă corporală (IMC) crescut sau la cei cu istoric de hipercolesterolemie familială se introduc alte investigații privind colesterolul, iar pentru adulții asimptomatici cu vârsta peste 18 ani se introduce investigația „LDL colesterol”.

Investigațiile paraclinice feritină serică, gama GT și osteodensitometrie segmentară (DXA) vor putea fi recomandate și de medicii de familie. Protezele de coapsă modulară cu manșon de silicon și cele de gambă modulară cu manșon de silicon, acordate pentru amputația membrului inferior, ca urmare a complicațiilor diabetului zaharat sau a afecțiunilor neoplazice, vor putea fi recomandate și de medicii din specialitățile chirurgie generală, chirurgie vasculară, chirurgie pediatrică, diabet zaharat, nutriție și boli metabolice.

În ceea ce priveste îngrijirile medicale la domiciliu, tariful maximal decontat pe ziua de îngrijire crește de la 55 la 60 lei în unele cazuri. Similar, cresc pe categorii și tarifele maximale decontate pentru îngrijirile paliative la domiciliu, de la 65 la 70 lei și de la 60 la 65 lei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri