Caută
Close this search box.

Fabrica de troli a Rusiei, o armă periculoasă de propagandă. Cât câştigă un postac pe Internet

Troli Rusia

Rusia are o întreagă armată de propagandă online. Sute sau mii de persoane sunt plătite să posteze mesaje pe reţelele de socializare, care au influenţat chiar şi anumite procese politice din alte state.

Sub denumirea de agenţii care studiază Internetul, fabricile de troli sau postaci desfăşoară o activitate intensă. De fapt, sunt angajaţi care scriu la comandă.

De obicei, aşa-numiţii trolii lucrează la negru, fără nici o formă de contract, iar banii îi primesc cash. Principalul este să scrii laudativ despre conducerea actuală a Rusiei şi să postezi comentarii furioase la adresa Occidentului.

Postacii care lucrează în încăperi special amenajate sunt monitorizaţi permanent cu ajutorul camerelor de supraveghere. Nu au voie să spună nimănui cu ce se ocupă, potrivit tvr.ro. Îşi schimbă ID-urile în fiecare zi şi administrează conturi fictive pe reţele de socializare. Primesc cam 600 de euro – un venit destul de bun în vremuri de criză.

„A trebuit să scriu despre Putin, că a făcut lucruri grozave, că este un tip super. A trebuit însă să scriu şi insulte la adresa opoziţiei”, dezvăluie Olga Maltseva, fost troll.

O altă angajată, Liudmila, a dat în judecată firma care coordona armata de troli pentru practici obscure şi diferite încălcări ale legislaţiei muncii. Dezinformare şi manipulare. Cam cu asta se ocupă fabricile de troli.

„Este aceeaşi maşină de propagandă ca televiziunea rusă. Aceleaşi subiecte care sunt prezentate la televizor, toate sunt răspândite de troli. Doar publicul ţintă este diferit. Este pentru cei tineri, care nu urmăresc emisiunile TV, însă navigheaza tot timpul pe Internet”, confirmă Liudmila Savciuk.

Acum Liudmila conduce un grup anti-propagandă din Sankt Peterburg, caută să îi deconspire pe troli şi să îi facă să iasă la lumină.

Ivan Pavlov – avocat: „Folosim toate pârghiile pe care le avem. În cazul de faţă – dreptul muncii. Să demascăm aceeastă organizaţie şi să o facem transparentă.”

Guvernul rus neagă că ar avea vreo legătură cu armatele de postaci şi că ar fi în spatele operaţiunilor online. Totuşi, în urma procesului intentat de Liudmila, un tribunal din Sankt Petersburg a recunoscut existenţa „fabricilor de troli”.

FOTO: a3.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri