Caută
Close this search box.

”Pensiile-fantomă”, mecanismul prin care dispar zeci de milioane de lei din banii vârstnicilor

Numărul dosarelor depuse în instanțe de pensionari împotriva Caselor de Pensii au crescut extraordianr de mult în ultimii ani. Asta pentru că, în mod straniu, funcționarii resping, cu de la ei putere, anumite acte doveditoare din dosare. Casele de pensii pierd procesele, dar continuă cu încăpățânare să aplice această cenzură ilegală. Totodată, Curtea de Conturi a constatat dispariția de la fondul de pensii a unor sume de ordinal zecilor de milioane de lei.

”Mă numesc Valentina Lazăr și sunt din București. Actualmente pensionară. În luna aprilie 2016 am solicitat o adeverință din care să reiasă sporurile și veniturile pe care le-am încasat, altele decât cele trecute în Cartea de Muncă. Am menționat că aceasta îmi este nesesară în instanță pentru recalcularea pensiei. Dintr-o perioada de 20 de ani lipsesc mai mult de 10 ani, iar sumele nu sunt nici pe departe cele reale încasate”.

Desigur, pentru Valentina Lazăr începe calvarul dosarului de recalculare a pensiei, în instanță.

”Suntem foarte mulți pensionari care ne confruntăm cu aceste probleme. Fie ne consideră proști și ne mulțumim cu orice, fie așteptă să murim, să scape de noi.

Suntem îndrumați să ne adresăm instanței de judecată.  Aceasta însemnă timp și bani, lucruri pe care nu le prea avem. Termen în instanță de 2-3 ani pentru obligarea angajatorului de a elibera adeverința, alți 2-3 ani pentru recalculare, iar următorul termen este la cimitir”, precizează Valentina Lazăr.

Ce este cu aceste dosare de pensionare din instanțe? Filip Dumitrof, președintele asociației de pensionari ”Dreptate și Adevăr” din Turnu Măgurele, a dat câteva detalii, în cifre.

”Conform documentelor oficiale, între anii 2010 și 2015 Casa de Pensii Telorman a fost chemată în instanță de pesnionari în 8.406 dosare civile, pe care le-a cam pierdut. Asta pentru că li se resping oamenilor documentele din dosarele de pensionare sau recalcuare, deși funcționarul nu are dreptul să facă acest lucru. Rezultatul: Casa de Pensii Teleorman a plăti 661.446 lei, doar cheltuieli de judecată, adică banii avocaților angajați de pensionari. Plus 19.967.984 de lei drepturi ale pensionarilor obținute în aceste instanțe, plus plata inflației actualizate, plus dobânzi”, a spus Filip Dumitrof.

Dar, populația Teleormanului repreziintă 1,8% din populația României. Din regula de trei simplă rezultă că în cei cinci ani menționați mai sus, la nivelul întregii țări ne-am putea aștepta la aproxiamtiv 1,140 de miliarde de lei pierduți în cinci ani în instanțe de Casele de pensii…

De ce îi pun pensionari pe drumuri? De ce se dau bani avocaților din fondul național de pensii cu atâta ușurință?

CNPP, răspuns în doi peri

Răspunsul Casei Naționale de Pensii (CNPP): ”Legea cadru în materie de pensii prevede dreptul de contestare a deciziei de pensie în măsura în care persoana se consideră nemulțumită. În condițiile în care se obține o sentință judecătorească favorabilă, sentință definitivă irevocabilă și investită cu formula executorie, casa teritorială de pensii are obligația de a pune în aplicație dispozitivul sentinței. Subliniem că, odată stabilit cadrul procesual, hotărârea instanței competente este prioritară celei administrative prin care instituția noastră ar fi abilitată să se pronunțe. Este importan să subliniem, însă, că practica a dovedit faptul că la nivelul instanțelor de judecată pentru aceeași speță au fost adoptate soluții diferite, nu numai pentru instanțe din județe diferite, dar chiar și între completele aceleiași instanțe (tribunal sau curți de apel). Cu alte cuvinet, unele instanțe au dat câștig de cauză pensionarilor, altele au dat câștig de cauză caselor teritoriale de pensii”. Adică, ce dacă am pierdut aproape toate meciurile, uneori am mai și câștigat…

Se observă și din avion că CNPP nu răspunde la întrebarea: de ce sunt pline tribunalele de pensionari? Să fie vârstnicii niște procesomani înrăiți care nu au altă treabă decât să șicaneze Casele de pensii prin  instanțe  – în condițiile în care marea lor majoritate au pensii sub 900 de lei pe lună?

Curtea de Conturi a constatat abateri la Casele de pensii în valoare de 14.341.446  lei

Probemele nu se opresc însă aici. ”CNPP a virat în anul 2012 la pilonul 2 de pensii privat sume în procent de 100 % numai pe baza declarațiilor lunare date de angajator, dar în realitate s-a încasat la sfârșitul anului 60% . Deci pilonul 2 administrat privat îl alimentăm gratuit cu 40% din bugetul național de pensii . În  rapoartele Curții de Conturi, în anii 2012 -2014, s-au găsit nereguli precum: plăți nelegale de 757 mii lei la CNPP; abateri similare la Casele teritoriale de 8.818 mii lei; plăți nelegale, drepturi de pensie – facilități în sumă de 3.370 mii lei; plată salarii nelegală de 735 mii lei; drepturi de personal pe funcții publice menținute după pensionare. Cu alte cuvinte, pentru unii, Casa de pensii este mumă, pentru alții… ciumă! De fiecare data CNPP contestă raportul Curții de Conturi, dar pierde procesele, apoi nu mai spune nimeni nimic despre bani și despre vinovați.  Exemplu: în 2012 dosarul 3637/2/2012 s-a judecat doi ani, iar ICCJ a respins acțiunea CNPP prin decizia 3581/02.10.2014. Deci CNPP bună de plată. Unde sunt banii?”, se întreabă Filip Dumitrof.

Suma totală pe care ne-o semnalazează Filip Dumitrof ca fiind dispărută din fondul national de pensii este de 14.341.446 de lei – bani consemnați pe acte oficiale.

Câte astfel de ”pensii-fantomă” or mai fi dispărut, în timp ce vârstnicii nu știu de ce sunt plimbați prin tribunale pentru drepturile lor?… CNPP nu a avut timp în două săptămâni să răspundă punctual la sesizarea privind Curtea de Conturi.

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri