Caută
Close this search box.

Românii au făcut credite pentru televizoare şi frigidere

 

Românii s-au împrumutat anul trecut ca să-şi cumpere bunuri de folosinţă îndelungată şi să-şi amenajeze casa. Puţini s-au îndatorat la bancă pentru a-şi achiziţiona o locuinţă. Creditele de consum au fost luate, în medie, pe trei ani, conform bancherilor

Persoană căsătorită, din mediul urban, cu venit de peste 1200 de lei. Acesta este profilul celui care a luat un credit bancar anul trecut. Cei mai mulţi au luat credite de nevoi personale, care trebuie rambursate în circa trei ani, valoarea acestora fiind de circa 4000 de euro.

“În 2016, doi din trei clienţi care au contractat un credit au ales un credit de nevoi personale şi doar unul din zece a ales un credit pentru locuinţă. Românii investesc preponderent în amenajări ale caselor, bunuri de folosinţă îndelungată, achiziţia de locuinţe în special în imobile şi ansambluri rezidenţiale vechi”, a declarat Ştefan Radu, Head of Retail Business Areas, ING Bank, citat de Mediafax.

Acesta spune că, în medie, valoarea creditelor de nevoi personale este de circa 20.000 de lei, iar perioada de rambursare de trei ani. În ceea ce priveşte creditele pentru casă acestea sunt în medie de 180.000 de lei, pentru perioade de 25-30 de ani.

Şi Roxana Rebegeanu, Head of Retail Banking, Garanti Bank susţine că cei mai mulţi clienţi ai băncii au ales creditele de consum.

“În 2016, clienţii Garanti Bank au avut un apetit mai ridicat pentru creditele de consum, atât prin prisma finanţărilor noi, cât şi prin prisma refinanţărilor externe. De asemenea, clienţii au manifestat un interes semnificativ şi pentru creditele destinate investiţiilor imobiliare, atât pentru achiziţie, cât şi pentru refinanţarea altor credite cu aceeaşi destinaţie, contractate de la alte bănci. Raportat la numărul total de credite noi înregistrate anul trecut, creditele de nevoi personale fără ipotecă au reprezentat, la finalul anului 2016 aproximativ 71,7%, iar creditele imobiliare 15%”, a precizat Roxana Rebegeanu.

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri