Caută
Close this search box.

Parlamentul European a adoptat prioritățile deputatului Mureșan pentru Bugetul UE din 2018

Siegfried MURESAN

Parlamentul European a adoptat astăzi, cu 445 de voturi „pentru”, 134 „împotrivă” și 101 abțineri, raportul privind prioritățile politice ale Parlamentului European (PE) pentru Bugetul Uniunii Europene (UE) din anul 2018, elaborat de deputatul european Siegfried Mureșan (PPE / PMP), în calitate de negociator-șef al Parlamentului pentru Bugetul UE din 2018. Valoarea estimată a Bugetului Uniunii Europene de anul viitor este de aproximativ 155 – 160 de miliarde de euro. Raportul eurodeputatului Siegfried Mureșan prevede ca prioritățile Parlamentului European pentru 2018 să fie creșterea economică, locurile de muncă și siguranța cetățenilor. Pe lângă aceste trei priorități, documentul elaborat de eurodeputatul român mai prevede continuarea sprijinului acordat fermierilor europeni aflați în situații de criză, alocări mai mari pentru statele din Vecinătatea estică și sudică, inclusiv Republica Moldova, dar și finanțarea în premieră a Programului „Discover EU” prin care se acordă câte un abonament gratuit de tren de o lună pentru fiecare tânăr din UE care împlinește 18 ani și care dorește să viziteze Europa (valabil pe liniile feroviare din 30 de țări europene).

„Astăzi am transmis un mesaj clar că Bugetul Uniunii Europene din 2018 trebuie să contribuie la finanțarea priorităților de creștere economică ale Uniunii Europene cu accent pe principalele domenii care creează locuri de muncă și aduc valoare adăugată economiilor europene: investițiile în infrastructură, cercetarea, inovarea, IMM-urile. Însă, pentru a atinge aceste obiective, este nevoie ca cetățenii și companiile europene să se simtă în siguranță, de aceea susțin finanțarea corespunzătoare a instituțiilor care ne asigură siguranța la nivel european, precum și a acțiunilor care contribuie la soluționarea crizei refugiaților. Așadar, mă aștept ca proiectul de buget pe care îl va prezenta Comisia Europeană să fie centrat pe aceste priorități care permit economiei Uniunii Europene să crească într-un climat de siguranță pentru cetățenii săi”, a declarat eurodeputatul Siegfried Mureșan după adoptarea priorităților bugetare ale Parlamentului European pentru bugetul european de anul viitor.

***
Raportorul Parlamentului European (denumit și negociator-șef) pentru bugetul anual al Uniunii Europene trasează prioritățile politice ale Parlamentului pentru bugetul european și negociază, în numele acestuia, cu președinția Consiliului UE și cu Comisia Europeană forma finală a bugetului anual. Procedura bugetară anuală începe cu transmiterea de către Comisia Europeană către Parlamentul European și Consiliul Uniunii Europene a unui proiect de buget până cel târziu la începutul lunii septembrie, însă, în practică, se întâmplă până la sfârșitul lunii mai a anului anterior bugetului anual.

Consiliul UE se pronunță în primă fază asupra acestei propuneri, iar, apoi, Parlamentul European poate amenda această poziție a Consiliului UE. Ca urmare, se poate ajunge la procedura de conciliere bugetară, în care Consiliul UE, pe de o parte, şi Parlamentul European, pe de alta, negociază forma finală a bugetului pentru anul următor, care trebuie să se facă în termen de maximum 21 de zile de la demararea procedurii de conciliere. După aceasta, Parlamentul European votează în plen forma finală a bugetului anual. În cazul în care în cele 21 de zile prevăzute de procedura concilierii, cele două instituții nu reușesc să ajungă la un acord, Comisia Europeană este obligată să prezinte un nou proiect de buget, iar procedura enunțată mai sus se reia. Consiliul se pronunță și asupra acestui proiect, Parlamentul din nou poate amenda poziția Consiliului, iar, ulterior, se intră într-o nouă conciliere bugetară.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri