Caută
Close this search box.

Euro urcă peste 4,56 lei, atingând un nivel maxim din octombrie 2012

 

Banca Națională a României (BNR) a anunțat vineri un curs de referință de 4,5654 lei/euro, în creștere cu 0,3% față de nivelul din ședința precedentă și nivel maxim din 24 octombrie 2012, în condițiile în care leul a ignorat tendința regională și a pierdut accelerat teren față de moneda europeană, analiștii suspectând că banca centrală a urcat pragul de intervenție în favoarea monedei naționale spre 4,6 lei, potrivit news.ro.

Joi, BNR a afișat un curs de 4,5509 lei/euro.

Deprecierea leului i-a surprins pe analiști, mai ales că a fost contrară tendinței regionale. Forintul și zlotul sunt în apreciere ușoară în raport cu moneda unică.

„Nu putem ignora posibilitatea ca banca centrală să fi devenit mai tolerantă cu presiunile în sus asupra euro/leu. (…) Astăzi ar putea fi un nou test al scenariului în care BNR înclină în favoarea mișcării mai sus a ‘intervalului de confort’ al euro/leu, să spunem, către 4,50-4,60 (lei/euro)”, arată analiștii ING Bank, într-un raport publicat vineri.

Euro rămâne în apreciere în fața dolarului american, fiind cotat pe piețele internaționale cu 1,073 dolari vineri la ora 13.10, ora României.

În raport cu leul, dolarul american, cotat indirect în piața românească prin raportare la paritatea euro/dolar, s-a depreciat de la 4,2454 lei la 4,2396 lei, nivel minim din 13 februarie.

Dolarul SUA este moneda de referință pe plan internațional pentru materii prime, inclusiv pentru petrol, iar importurile din Asia depind, de asemenea, de moneda americană.

Totodata, cursul francului elvețian a crescut la 4,2598 lei, de la 4,2506 lei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri