Caută
Close this search box.

Profesorul Leon Dănăilă: N-am sesizat vreun lider PNL care să se ridice la nivelul înaintaşilor. Nu pot aplica cele patru principii ale mele în politică

Neurochirurgul Leon Dănăilă, devenit senator PNL în decembrie 2016, afirmă, într-un interviu pentru News.ro, că până acum nu a remarcat în PNL un lider care să se ridice la nivelul fondatorilor Partidului Naţional Liberal şi nici ”persoane mai elevate”, dar susţine că îşi iubeşte colegii liberali.

El consideră că politica este ”o ştiinţă foarte grea”, se declară dezamăgit de unii oameni politici ”care doresc numai să ajungă mari, fără a ţine cont de dorinţa poporului”

Leon Dănăilă critică ”promisiunile deşarte” făcute de politicieni şi spune că nu înţelege de ce se dau legi pentru a proteja anumite persoane ”nu prea cinstite”. ”M-au frapat şi unele acte din acestea juridice şi ordonanţe pe care le-au dat, care contravin dorinţei maselor de oameni.”

Principiile mele nu pot fi aplicate în politică

Eu am patru principii după care mă conduc, mă refer la oameni. În meseria mea iubesc pe cei bogaţi şi pe cei săraci. Îi ajut la fel, îi operez la fel pe cei buni şi pe cei răi, pe prieteni şi pe duşmani, pe cei mari şi pe cei mici. La propriu şi la figurat mari şi mici. În politică nu se aplică aceste principii, nu le pot aplica. Eu am încercat adică să fac la fel cum fac în activitatea mea medicală, dar nu se poate. Acolo există complet o deosebire între principiile mele pe care le am şi le respect.

Eu am operat preşedinţi, am operat miniştri, am operat prim-miniştri, am operat boschetari, am operat criminali. La fel, cu aceeaşi dăruire şi cu aceeaşi corectitudine pe fiecare. Dar în politică nu se poate face aşa. Nu pot fi aplicate principiile mele, cele patru principii, în politică.

În politică este cu totul altceva. Eu trebuie să-mi schimb atitudinea şi oarecum punctele mele de vedere aşa când mă gândesc la oameni politici sau la activităţi din acestea politice. Că, dacă făcând parte dintr-un partid şi nu aplici inversul acestor legi pe care eu le am, nu prea e bine, ştiţi? Că nu poţi să-i iubeşti la fel pe prieteni şi pe duşmani cum îi iubesc în meseria mea. Eu îi ajut la fel. Nu poţi să-i iubeşti la fel pe cei buni şi pe cei răi. În politică nu se poate. Pe cei răi trebuie să-i dai deoparte, pe cei buni mergi înainte cu ei. Sigur, există mari, mari diferenţe din aceste puncte de vedere.

Eu am principiile mele şi le menţin, caut să le menţin, dar nu se poate în politică ceea ce aplic eu la mine în domeniul medical şi în domeniul îngrijirii bolnavilor.

Reporter: Reuşiţi să aplicaţi aceste principii inversate pentru a răzbi în politică?

Leon Dănăilă: Eu nu urmăresc să răzbesc în politică. Foarte multă lume m-a întrebat: domnule, ce caut eu în politică? Eu sunt foarte bun profesional, mă cunoaşte toată lumea din ţară, toţi au nevoie, îmi dau telefoane din toată ţara, am consultaţii. Nu numai din ţară, dar şi din străinătate vin oameni. Şi din America, şi din Mexic, şi din Canada, şi din Italia, din Anglia. Am operat bolnavi care au fost şi acolo operaţi şi nu prea bine. Fiindcă, ştiţi, în orice meserie există oameni foarte buni, există oameni mediocri şi există oameni slabi. Eu m-am convins de acest lucru. Eu am umblat în toată lumea ca să învăţ.

Reporter: În politică aţi învăţat şi de la oameni slabi? Care ar fi cele mai importante lucruri pe care le-aţi învăţat în cariera dumneavoastră politică?

Leon Dănăilă: Mie nu-mi place să-i critic pe oameni. Drept să spun, eu îi iubesc pe oameni, la fel şi pe cei buni şi pe cei răi. Am totuşi implantată în mine dorinţa aceasta de a proteja oamenii. Dar s-au făcut şi în politică… am învăţat ce nu trebuie făcut.

Reporter: Dar în PNL aveţi un politician la care vă uitaţi cu admiraţie?

Leon Dănăilă: Sunt în PNL, da. Este doamna Raluca Turcan, care ţine loc de preşedinte. La noi or să fie alegeri în iunie şi, sigur, a promis că o să fie vreo cinci mii de alegători. În rest, nu ştiu. Şi preşedintele ţării, care tot este cu PNL, e un om foarte ponderat şi, cred eu, nu am observat deficienţe deosebite în politica pe care a dus-o până acuma. Ţin şi la el foarte mult. Acum el, sigur, că nu o să participe la aceste alegeri, dar totuşi este un om cu totul deosebit după părerea mea. Mai sunt şi alţii.

Dar nu ştiu cine o să fie până la urmă ales, n-am testat aşa pe toată lumea. Dar ştiţi, mai puţine parcă persoane prea elevate există, aş spune. Să nu se supere colegii mei, eu îi susţin, sigur că ţin la ei foarte mult. Unii se pot forma şi după aceea, după ce ajung conducători. Domnul Orban, mai ales acum că a ieşit basma curată, că a ieşit din procesul acela pe care l-a avut, nevinovat. Şi el este un politician foarte bun şi mai sunt şi alţii.

Reporter: Cum vă raportaţi la iniţiativa cetăţenească de revizuire a Constituţiei pentru redefinirea familiei drept căsătoria dintre un bărbat şi o femeie? Cum veţi vota?

Leon Dănăilă: Eu sunt pentru căsătoriile de sex opus, heterosexuale. Eu aşa am învăţat, eu sunt de la ţară. Eu n-am pomenit la mine homosexuali. Eu aici am auzit. N-am pomenit aşa ceva. Heterosexualii, ei dau naştere la copii, pot să facă copii. Un homosexual poate să cumpere copii, poate să-i fure, poate să-i achiziţioneze pe alte căi. Să-i înveţe să devină tot aşa, sau femeile care sunt de acelaşi sex care vor să se căsătorească între ele sau doi bărbaţi.

Pe mine m-a frapat un singur fapt: domnule, un bărbat se îndrăgosteşte de alt bărbat. El e homosexual. Dar de ce unul este îmbrăcat ca femeie şi unul ca bărbat? Domnule, ia-ţi o femeie dacă îţi plac femeile, de ce îl îmbraci ca femeie? Lasă-l tot ca bărbat dacă îţi plac bărbaţii. Eu asta nu pricep, mintea mea nu poate să priceapă. Nu, una e femeie, ălalalt e bărbat. Asta nu pricep. Îmbracă-i pe amândoi bărbaţi. Îţi plac bărbaţii? Poftim!

Sodoma şi Gomora. Doamne fereşte! E un regres, totuşi, al speciei umane. Aşa gândesc eu.

Dacă aş fi mare, aş plăti femeile mai mult decât pe bărbaţi

Reporter: În campania electorală, Ioana Stăniloiu v-a reclamat la Consiliul Antidiscriminare pentru că aţi spus că femeile nu sunt foarte bune în marea chirurgie. Ce s-a mai întâmplat, aţi fost chemat la Consiliu, mai ştiţi ceva despre această reclamaţie?

Leon Dănăilă: Eu am spus: doamnele, în general, au nişte sarcini foarte grele. Adică ele trebuie să aibă grijă de familie, trebuie să aibă grijă de copii, familia este baza societăţii, au o muncă acasă în afară de munca pe care o duc la serviciu. Bărbatul se duce, trebuie să-i dai să mănânce, trebuie să-i dai să se spele, îi speli, tot, nu ştiu ce. Ajută şi el, e adevărat, dar femeile au o muncă, eu ţin mult la ele.

Şi am spus că aceste două specialităţi, chirurgia cardiacă şi neurochirurgia, sunt foarte grele pentru doamne. Ele nu o să poată face cum am făcut eu, până la 29 de gărzi pe lună. Fiindcă în gărzi înveţi foarte mult. Când eram tânăr aşa învăţam. Trebuie să faci o serie de renunţări. În toate concediile, absolut în toate, m-au chemat în spital să operez cazuri ale diferitelor persoane, personalităţi. O doamnă poţi s-o chemi la 12.00 noaptea? Pentru o doamnă e foarte greu să facă faţă. Dar am fost înţeles greşit.

Eu am spus că un chirurg trebuie să aibă inimă de leu, ochi de vultur şi mâini de femeie. Mâinile de femeie sunt foarte fine şi mulţi chirurgi au învăţat cosând la gherghef. Făceau şcoală pentru manualitate. Sunt specialităţi pentru care nu trebuie să stai în spital atât de mult: oftalmologie, ORL. Pentru doamne ar fi mult mai nimerite ca să facă faţă şi serviciilor de acasă, dar şi celor spitaliceşti.

Dacă aş fi mare, aş plăti femeile mai mult decât pe bărbaţi. Ele muncesc mai mult, drept să spun. Dar m-au acuzat unii pe nedrept că n-au înţeles ce am vrut să spun eu. Ca misogin, ca mizantrop.

Reporter: Cu ce mijloace de transport circulaţi acum? Tot cu metroul?

Leon Dănăilă: Tot cu metroul. Şi pe jos. Mişcarea îmi face foarte bine.

Reporter: Nu v-aţi luat maşină de la Parlament?

Leon Dănăilă: De la Parlament mi-au dat, dar numai pentru Parlament. Ei mi-au spus: domnule, poţi s-o foloseşti. Eu n-o folosesc. Ea aparţine Parlamentului, pe mine acolo mă duce şi mă aduce de la Parlament. Atât. Dar să vin cu maşina Parlamentului la spital sau servicii acasă, am interzis. Nu fac abuz. Eu vin tot aşa ca şi înainte la spital cum veneam. Dacă m-au cooptat la Parlament şi am ieşit acolo la alegeri, aia e maşină pentru Parlament, nu pentru serviciul de aici sau pentru alte servicii, pentru mine să-mi cumpăr mâncare sau să folosesc la altceva. Nu, nu folosesc aşa ceva.

Citiţi integral interviul pe News.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri