Caută
Close this search box.

Conacul Brâncoveanu de pe Valea Prahovei, din secolul al XIX-lea, va fi demolat şi înlocuit cu un supermarket

Conacul Brancoveanu

Până să ajungă în staţiunea regală Sinaia, orice turist ar putea vizita Breaza, staţiune renumită pentru aerul curat şi stilul de dans popular „Ca la Breaza”. Şi cam atât.

Nimeni nu ştie că acolo se află un frumos conac ce a aparţinut familiilor Brâncoveanu – Bibescu, vechi din secolul al XIX-lea, şi care acum, din indiferenţa atât a proprietarilor, cât şi a primăriei, urmează a fi demolat pentru a se construi un supermarket.

La fel de important este şi faptul că, nu cu mult timp în urmă, tot în Breaza, a fost dărâmată o biserică ridicată la începutul anilor 1700, odată clădire de patrimoniu.

Nu numai faptul că a fost locuit de personalităţi importante ale istoriei noastre sau faptul că datează din secolul al XIX-lea face conacul special, ci şi faptul că asupra arhitecturii sale şi-au pus amprenta arhitecţi celebri străini, care au lucrat pentru familiile bogate ale României: unul dintre ei a fost Paul Gottereau, cel care a proiectat o mare parte a Palatului Regal de pe Calea Victoriei.

În arhivele naţionale găsim fotografii ale frumosului conac, dar şi numeroase inventare care precizează prezenţa unor opere de artă însemnate la conacul din Breaza, semnate de artişti precum Toniţa, Enea, Popp, Jalea, Băeşu, dar şi scoarţe româneşti, vase Galle şi o impresionantă bibliotecă.

Cu toate acestea, pentru conacul Brâncoveanu, unde Martha Bibescu și Anne de Noailles şi-au găsit inspiraţia, instituţiile statului nu au făcut nimic. Şi cu toate că locuitorii oraşului au iniţiat o petiţie online, iar acum un protest, clădirea se pare că în curând va fi dărâmată, potrivit historia.ro, pentru a fi construit un supermarket.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri